SVT:s sommarguide ger dig tips om hur du undviker de värsta sommarplågorna. Foto: Agnes Wikmark/TT, Johan Nilsson / TT, Jonas Ekströmer/TT

Stora sommarguiden – SVT guidar dig om årets sommarplågor

Uppdaterad
Publicerad

Den efterlängtade sommaren är här, men med ljuset och värmen följer även myggbett, fästingar och solsveda. SVT Nyheter guidar dig genom årets sommarplågor – och hur du undviker dem.

Solskador

Förutom att solen kan ge olika former av direkta skador, kan alla drabbas av hudcancer. Det finns faktorer som gör att du löper högre risk att drabbas.

Enligt hudläkaren Massara Yosuf finns en vanlig missuppfattning om att det är sol från ett specifikt tillfälle som gör att solskadorna uppstår, när det i själva verket handlar om exponering över tid.

Läkare rekommenderar att solkräm snarare ska fungera som ett komplement till skyddande kläder och skugga, eftersom de flesta inte använder tillräckligt mycket för att skydda sig helt.

Hudläkaren berättar om varför det är viktigt att använda solkräm hela livet och hur man ska tänka kring solvanor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT

UV-index

UV-index är ett mått på hur stark UV-strålningen från solen är. Strålsäkermyndigheten har uppskattningar om hur länge man kan vara i solen utan att bränna sig.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om en trend att använda UV-indexet som en måttstock för när man kan bli som mest brun. Något som hudläkare varnar för. Se mer i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Distriktsläkaren Ulf Österstad utrycker en stor oro för att fler kan drabbas av hudcancer i framtiden. Foto: Mats Bjellerup/1177 Vårdguiden, SVT

Värmen

Att tillbringa lång tid i värme kan leda till uttorkning eller en känsla av att vara sjuk, vissa personer löper högre risk för att drabbas av värmeslag och hjärtinfarkt.

I höga temperaturer är det viktigt att dricka mycket vatten, svalka sig genom till exempel en kall dusch och att reglera den temperatur man kan, nämligen inomhus.

SMHI utfärdar varningar när temperaturen väntas nå minst 30 grader under minst tre dagar i följd.

Enligt Folkhälsomyndigheten ökar risken för hälsoproblem när temperaturen är minst 26 grader under tre dagar i följd.

Två värmeproffs från Frankrike tipsar om hur man ska hantera värmen i vardagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sömnlösa nätter och svettiga ansikten, hur ska man egentligen klara av sommarvärmen? Leo och Louis från Frankrike ger därför sina bästa tips. Foto: SVT

Myggor

Myggor fick en lovande start på sommaren. En höst med mycket nederbörd, följt av en snörik vinter skapade många pölar i marken där myggornas ägg väntar på att kläckas.

Värmeböljan i maj bidrog till att många ägg kläcktes i snabb takt.

Myggexperten Anders Lindström har sagt att det ser ut att bli många mygg i sommar. Han har även svarat på frågor om allt mellan himmel och jord – när det kommer till mygg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blir det mycket mygg i sommar? Här ger biologen Didrik Vanhoenacker svar frågor om mygg. Foto: Johan Nilsson / TT

Getingar

Även när det gäller getingar har förhållandena varit gynnsamma. De kommande veckorna kan däremot bli avgörande för om det blir en ”getingsommar” eller inte.

Värmen i maj och början av juni, blandat med en del nederbörd har gjort att växterna frodas. Det gör att insekterna trivs bra – vilket lockar fram getingar som letar byten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blir 2024 en getingsommar? Hör biologen Didrik Vanhoenacker och experten på Anticimex ge tips kring getingar och getingbon. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fästingar

När det gäller fästingar är det svårt att förutse hur sommaren blir. Fästingar trivs varken i hård torka, eller när det är regnigt och blåsigt. Precis som de flesta människor, trivs de med lagom mycket värme.

Den största risken med fästingar är att drabbas av det fästingburna viruset TBE som i värsta fall kan leda till en inflammation i hjärnan.

Förra året var det rekordmånga TBE-fall i Sverige. Eftersom de trivs bra i värme och fukt, bidrar klimatförändringarna till att de ökar i Europa.

Det bästa skyddet mot viruset är att vaccinera sig mot TBE.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur slipper du fästingar? Hör biologens smarta tips och analys om hur sommaren 2024 kommer bli. Foto: Aas, Erlend

Myror

Myror kan framför allt vara besvärande när de bonar in sig i bostäder. Det är framför allt trädgårdsmyror, även kallade svartmyror, som letar sig in i hus.

Brödsmulor på golvet eller lite utspilld saft fungerar som lockbete eftersom myrorna är experter på att hitta spill.

Anticimex skadedjursexpert tipsar om hur du undviker att få in myror i din bostad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är tips på hur du undviker att få in myror i hemmet – och vilka myror du ska se upp för. Foto: Petra Lindell/TT

Algblomning

Både människor och djur avråds från att bada när det råder kraftig algblomning. En del av bakterierna tillverkar gift som kan ge upphov till hudirritation och illamående.

SMHI uppdaterar dagligen om hur algblomningen ser ut i Sverige här.

Förutom algblomningen, har även många kommuner hemsidor med uppdateringar om vattenkvalitén på olika badplatser.

Experten berättar om hur du känner igen de farliga bakterierna och när algblomningen kan vara farlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.