Scaniabadet i Malmö den 13 oktober till vänster, första snön i Spekeröd i Bohuslän den 28 oktober till höger. Höstmånaden kom med enorma skiftningar i vädret i Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT/Nils Sehlén/Tittarbild

Stora väderkontraster i oktober – från värmerekord till iskyla

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har det varit så varmt så sent på säsongen som i år, som varmast 24 grader. Det konstaterar SMHI när vi nu går in i en ny månad. Samtidigt har delar av landet haft temperaturer på minus 21,2 grader. Det blev en rekordmånad på flera sätt.

– Det är väldigt ovanligt att det svänger så mycket, säger SMHI:s klimatolog Sverker Hellström.

Oktober inleddes svalare än normalt men sedan kom ”brittsommaren” – för första gången sedan 2013 – och under perioden 12 till 15 oktober sattes flera värmerekord i landet. I Målilla i Småland var det hela 24 grader varmt den 13 oktober.

Det är den högsta temperatur som någonsin uppmätts i Sverige så sent på säsongen.

Det är dessutom tangerat näst varmast temperatur i landet oavsett när i oktober.

Samma dag sattes också lokala värmerekord i Halmstad, Norrköping och Visby. Dagen efter, den 14 oktober, slogs värmerekord på hela 16 mätstationer – många i norra delen av landet.

Unika temperaturer i norra Norrland

I Piteå var det exempelvis 20,8 grader varmt, i Östersund 19,7 grader och i Lycksele 21,6 grader. Toppnoteringen var 21,8 grader i Älvsbyn i Norrbotten den 14:e, vilket är nytt oktoberrekord för norra Norrland.

– Oavsett datum har det aldrig tidigare varit över 20 grader i norra Norrland i oktober. Det är det mest unika. Lycksele slog sitt gamla rekord med fem grader – det är helt horribla noteringar, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Vad beror det på?

– Det avgörande är hur varm luften är som kommer upp och hur mycket sol det är. Man kan inte säga om just den här värmen är kopplad till klimatförändringarna, men det går i linje med vad vi förväntar oss. Årstiderna förskjuts, det är där det har märkts tidigare.

Från sommarvärme till vinterkyla

Och vädret bjöd på kontraster. Under senare delen av oktober tog sig betydligt kyligare luft in över landet och månadens lägsta temperatur uppmättes i Rensjön i norra Lappland och i Mierkenis i mellersta Lapplandsfjällen den 30 oktober. Då visade termometern på minus 21,2 grader.

Rekordet är dock 31,5 minusgrader, från 1968.

– Är det någon månad som det kan svänga är det oktober. Sverige är otroligt långt i oktober. Just i årstidsskiftet på våren och hösten är temperaturskillnaderna som störst, säger Per Stenborg.

Stora kontraster i Älvsbyn

I Älvsbyn svängde vädret allra mest. Den 14 oktober var det 21,8 grader varmt och två veckor senare, den 29 oktober, var det minus 20,6 grader kallt. Det är en temperaturskillnad på 42,4 grader.

– Även om jag inte törs garantera att det är rekord är det väldigt ovanligt att det svänger så mycket. Framförallt att det svänger så mycket kring nollan, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.