Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är 80 000 medarbetare de ger sig på” säger Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog om statsministerns kritik mot friskolorna. Foto: Göran Lidén/SVT

Storbråk mellan Academediachef och statsministern

Uppdaterad
Publicerad

Statsministerns retorik mot vinstdrivande friskolor får hård kritik från Sveriges största skolkoncern Academedia.

När statsminister Magdalena Andersson (S), tillsammans skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S), höll presskonferens om att sänka skolpengen för friskolor förra veckan gick hon till hårt angrepp mot friskoleföretagen och deras vinster. Hon talade bland annat om att skolpengen för skolbarn i Sverige går till lyxhus i Florida och sexköp i Thailand.

Men nu går Academedias kommunikationschef till motangrepp.

– Jag tycker inte det är rätt att en statsminister och en skolminister ställer sig och håller valmöten på en presskonferens, säger Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog.

”Bekymrad över sådan attityd”

I ett blogginlägg på Academedias hemsida beskriver Paula Hammerskog förra veckans presskonferens om sänkt skolpeng för friskolor som ”politiskt kastrullslammer”. En formulering som retar Magdalena Andersson.

– Jag är väldigt bekymrad över en sådan attityd. Men jag kan också förstå att man inte vill att vi ska diskutera de problem vi har i svensk skola, med ett system som driver segregation och stök, och som friskolekoncernerna vill bevara, säger statsminister Magdalena Andersson till SVT Nyheter.

Men Paula Hammerskog slår ifrån sig kritiken.

– Det är 80 000 medarbetare de ger sig på, de ger sig på 225 000 elever som har valt de här skolorna. Dessutom säger de att friskolor ska vara kvar, men pekar ändå ut dem som problem, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.