Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den åtgärd som flest storföretag, nio av elva, pekar ut som mest viktig är behovet av mer vindkraft – men vindkraften räcker inte.

Storföretag i SVT-enkät: Viktigt med ny kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett tydligt stöd för nya kärnkraftverk bland storföretagen. Det visar en enkät som SVT Nyheter gjort bland de företag i Sverige som behöver mest el.

Nio av elva storföretag säger att det är ”ganska viktigt” eller “mycket viktigt” att det byggs ny kärnkraft.

SVT Nyheter har i en enkät ställt frågor om el och energi till 20 av de företag i Sverige som förbrukar mest el. Elva företag har svarat och det är tydligt att storföretagen ser väldigt positivt på ny kärnkraft.

Den åtgärd som flest storföretag, nio av elva, pekar ut som mest viktig är behovet av mer vindkraft – men vindkraften räcker inte.

Nio av elva storföretag har även lyft fram behovet av ny kärnkraft som ganska eller mycket viktigt och nio svarar att de vill köpa el från ny kärnkraft efter år 2030.

”Kommer behöva mer el”

Bland de som svarat att det behövs ny kärnkraft i Sverige finns stora företag från skogs-, gruv- och metallindustrin, men även företag som exempelvis driver serverhallar. Tillsammans representerar de en stor del av framtidens ökade elbehov.

Ett skäl är oron för elbrist, något som kan hota industrins satsningar och i förlängningen tusentals jobb.

– Sverige kommer att behöva mer el för att industrin ska ska klara sina satsningar, säger Mikael Staffas, vd för gruvföretaget Boliden.

Regeringen vill driva igenom en ändring av Sveriges mål från 100 procent förnybar till 100 procent fossilfri el till 2045 för att skapa förutsättningar för ny kärnkraft.

LKAB: Viktigt med kärnkraft

Gruvbolaget LKAB räknar med att öka sin elförbrukning till mellan 60 och 70 TWh vid 2045, lika mycket el som hela Danmark använder i dag. Tidigare har LKAB talat om landbaserad vindkraft – men nu säger man också att det är mycket viktigt med ny kärnkraft.

– Vi behöver mer sol-, vind- och kärnkraft, säger Jan Moström, vd på LKAB.

Även företaget H2 Greensteel, som ska göra stål med enbart förnyelsebar el från sol, vind och vatten, tycker att det behövs mer kärnkraft i Sverige för att säkra elbehovet. Det anser också Smurfit Kappa, en av världens största förpackningstillverkare, men lyfter samtidigt fram vindkraftens betydelse:

– Den är viktig i det korta loppet – all kapacitet är viktig, säger försäljningschefen Mariette Lindsjö.

Så svarade företagen

SVT Nyheter har i en enkät ställt frågor till 20 storföretag om el, energi och svensk kärnkraft. Elva företag svarade – så här tyckte de i de olika frågorna:

Mer kärnkraft

2 av 11 att det är mycket viktigt med utbyggnad av ny kärnkraft 

7 av 11 att det är ganska viktigt med utbyggnad av ny kärnkraft

Mer vindkraft

9 av 11 att det är mycket viktigt med utbyggnad av ny vindkraft

2 av 11 att det är ganska viktigt med utbyggnad av ny vindkraft

Oro för elbrist

4 av 11 att de är mycket oroliga för brist på el i framtiden 

5 av 11 att de är ganska oroliga för brist på el i framtiden

Köpa förnyelsebar el/el från kränkraft

7 av 11 att de hellre vill köpa förnyelsebar el än el från kärnkraft.

9 av 11 säger att de vill köpa el från ny kärnkraft efter år 2030.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.