USA:s utrikesminister John Kerry anländer till Kiruna. Foto: Scanpix

Stormaktsbesök i Kiruna

Publicerad

Stormakters utrikesministrar är inte vardagsmat i Sveriges nordligaste stad Kiruna. Men i dag kom de: John Kerry från USA, Sergej Lavrov från Ryssland, plus kolleger från Kanada, Danmark, Finland, Norge och Sverige.

Dessa åtta länder utgör Arktiska rådet, tillsammans med företrädare för urbefolkningar som samer och inuiter och ett antal observatörer från andra stater eller organisationer.

I Kiruna idag samlades folk från olika länder och organisationer, först i Folkets hus där det pågick seminarier om biologisk mångfald, nedsmutsning och klimatförändringar i Arktis, i väntan på de höga herrarnas ankomst till själva huvudmötet som sker onsdag förmiddag.

Arktismötet i Kiruna

”Viktigt att man lyssnar på oss”

I fiket på övervåningen i Folkets hus satt bland andra Michail Podagajev från östra Sibirien i Ryssland. Han tillhör det lilla renskötande minoritetsfolket even, ungefär 20.000 människor spridda över ett gigantiskt område i och runt republiken Jakutien.

– Vi är förstås alla intresserade av hållbar utveckling i Arktis. Nu sker en global klimatförändring och ekonomisk utveckling och det är utmaningar för oss. Det är viktigt att man tar hänsyn till lokalbefolkningen också. Att man lyssnar på våra kunskaper, säger han.

Arktiska rådet har de senaste två åren publicerat ett antal vetenskapliga rapporter, bland annat om försurning av havet när stora mängder koldioxid absorberas. Enligt rapporten har surheten i ytvattnet ökat med ca 30 procent på 200 år.

Den här sortens rapporter är för den avgående ordföranden Gustaf Lind, från UD, ett bevis på att Arktiska rådet åstadkommit något de senaste två åren, när Sverige varit ordförandeland.

– Arktiska rådet är mycket starkare i dag än för två år sedan. I januari i år upprättade vi ett permanent sekretariat i Tromsö, Norge. Vi har haft fokus på mer konkreta handlingar och uppföljning, tidigare var vi mer bra på vetenskapen, säger Gustaf Lind.

Greenpeace kritiskt

Vid själva toppmötet under morgondagen i Kirunas stadshus ska ett lagligt bindande avtal om samarbete i händelse av oljespill i Arktis undertecknas. Det är något som bland andra Greenpeace inte gillar. Man borde inte sluta sådana avtal utan i stället se till att det inte bedrivs någon verksamhet överhuvudtaget i den sköra arktiska miljön där det kan bli oljespill.

Men Gustaf Lind anser att det är att kritisera avtalet för något som avtalet inte försöker göra:

–Avtalet handlar om hur vi ska få olika kustbevakningar att praktiskt arbeta tillsammans. Erfarenheterna från Deep Water Horizon (den gigantiska oljeläckan i Mexikanska Golfen) var att man måste ha ramar för hur man ska jobba, och precis det har vi kommit fram till, säger han.

Det finns också en mer allmän kritik mot Arktiska rådet: Att det är en diskussionsklubb utan inflytande.

– Rådet är en konsensus–organisation, säger Lind. Alla måste vara med hela tiden. När man väl har alla åtta staterna med sig får man ett starkt resultat.

Många vill ha insyn

Det finns ett tydligt intresse från organisationer och icke–arktiska länder att ändå veta vad som pågår i rådet. EU, Japan, Indien, Kina och Greenpeace vill alla ha observatörsstatus.

Kiruna är sig alltså inte riktigt likt dessa två dagar. Det finns förstås de som märkt att det verkar vara något på gång, men inte riktigt vet vad.

– Jo, jag har hört orden Arktiska rådet förr, det har jag. Har det något med miljö att göra? säger Carina Saarijärvi som säljer blommor mitt i Kiruna.

När mötet väl är klart onsdag ungefär klockan 11, ska gästerna först skjutsas till gruvan och därefter blir det helikopterfärd till forskningsstationen i Abisko. Om vädret tillåter, vill säga. I dag var det regn och dimma.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arktismötet i Kiruna

Mer i ämnet