Stormen Malik drar in över Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen drog stormen Malik in över Sverige med inställda tåg, problem på vägarna och omfattande strömavbrott som följd. SVT Nyheter direktrapporterar om väderläget.

Stormen Malik

Pinnat inlägg

Nu avslutar vi direktrapporten för den här gången, men vi fortsätter så klart att rapportera om stormen på svt.se.

Stort tack för att ni följt ovädrets framfart hos oss!

SMHI drar tillbaka flera varningar

Vid lunchtid på söndagen lyfte SMHI flera av de vädervarningar som utfärdats det senaste dygnet. Bortsett från de varningar som gäller till havs och på Vänern är nu bara två varningar utfärdade:

• Orange varning för vind på Gotland
• Gul varning för vind i kombination med snö i Dala- och södra Norrlandsfjällen

Dessutom kvarstår en gul varning för högt vattenstånd för hela västkusten, Skånes kust samt östkusten upp till Kalmar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Trots varningarna – gotlänningar badar i stormen

Gotland är en av de platser där det blåst på som mest under söndagen. SMHI:s orangea varning för hård vind ligger kvar sedan gårdagen – men det stoppade inte vissa gotlänningar från att ta ett dopp i vågorna.

Ytterligare en olycka på grund av fallande träd

Vid tio-tiden på förmiddagen ryckte polis, räddningstjänst och ambulans ut till en väg utanför Ljungby efter att ett träd vält över en personbil.

Föraren kunde ta sig ur bilen på egen hand och behövde inte uppsöka sjukhus, skriver polisen på sin hemsida.

"Det var bara att vända och hämta motorsågen"

Mellan Västansjö och Riddersberg utanför Jönköping drog ett träd med sig en telekabel och lade sig tvärs över vägen. Tillsammans med några grannar kunde vägen åter vara farbar efter en knapp halvtimme.

– Det är ju så att bo på landet och det är det som är tjusningen. Man får lösa problemen själv, säger Stefan Fur.

Blåsigt vid Ölandsbron

Vid halv tolv-tiden skriver Trafikverket att vindkänsliga fordon avråds från att köra över Ölandsbron. För övrig trafik gäller reducerad hastighet. Detta gäller fram till klockan 16:00. Ifall vindarna blir starkare kan bron komma att stängas.

Blåsten har även orsakat strömavbrott runt om i Småland. I Kalmar län är runt 3 400 hushåll utan ström, och i Jönköpings län runt 2 000.

Helena Malik • Hej, undrar hur ni kom på att ni skulle kalla stormen för ”Malik”? Skulle vara intressant att få veta.

Hej Helena,

Namnet Malik myntades faktiskt av Danmarks motsvarighet till SMHI, DMI. Exakt varför valet föll på det vet jag inte, men Anna Christiansson som meteorolog på DMI säger till HD-Sydsvenskan att det är ett grönländskt namn som valts i förväg av ett särskilt råd.

"Svårt att säga om vi nått kulmen"

Enligt SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt delar Malik vissa likheter med stormen Alfrida, som orsakade stora skador i januari 2019. Det är dock möjligt att ännu högre vindhastigheter kan uppmätas den här gången.

– Det är svårt att säga vad som kommer hända vid östkusten där det blåser som mest. Det kommer blåsa på ordentlig de närmsta timmarna, men om vi nått kulmen är svårt att avgöra i nuläget. Det lugnar nog i alla fall ner sig framåt kvällen, säger han i SVT:s direktsändning.

Eon: I värsta fall kan det ta dagar

De omfattande strömavbrotten för kunder hos elleverantören Eon kan dra ut på tiden, meddelar företagets presstalesperson Björn Persson.

– Man skulle gärna vilja säga att strömmen är tillbaka om några timmar, men så väl är det inte. För en del kommer det att dröja till morgondagen eller i värsta fall flera dagar. Så omfattande är det här, säger han i SVT:s direktsändning.

Eon har ännu inte kommit igång med reparationsarbetet på stor skala, Mycket eftersom de hårda vindarna kan innebära en risk för reparatörer för montörer som arbetar på fältet.

Skadorna sträcker sig över hela Sveriges södra halva, men Persson kan inte ge besked om vilka områden som kan tänkas få tillbaka strömmen först.

– Vi jobbar parallellt i alla regioner. Det blir undan för undan som det blir inkopplat.

Räddningstjänsten varnar för fallande föremål

Räddningstjänsten i Nordvästra Skåne vittnar om en relativt lugn natt under stormens framfart.

– Vi var rädda att den höjda vattennivån skulle ge mer skador än den gjorde. Totalt har vi hanterat ett 40-tal händelser under kvällen och natten, säger stabschefen Mattias Johansson i SVT:s direktsändning.

Larmen som räddningstjänsten hanterat har till stor del handlar om nedfallna träd eller tak som rivits upp av vinden. Sedan dess har väderläget lugnat sig något, men Johansson uppmanar fortfarande boende att iaktta försiktighet.

– I vårt område bedömer vi att man kan vara ute, men man ska vara vaksam på fallande föremål från till exempel tak.

Än så länge har inga personskador rapporterats från området.

Elnätsreparatörer redo att rycka ut – men stoppas av vinden

Tusentals Eon-kunder står fortfarande utan ström efter stormens framfart. Problemen finns från Skåne i söder till Roslagen i norr, men på grund av de hårda vindarna har reparationer endast inletts i mindre skala.

– Felavhjälpningen återupptas så snart det är möjligt, med hänsyn tagen till montörernas säkerhet. Just nu indikerar väderprognoserna att de första reparationerna tidigast kan inledas vid lunchtid, säger Peter Hjalmar, Eons regionchef i område syd i ett pressmeddelande.

Elleverantören har nu en god bild av skadeläget, enligt Hjalmar, som tillägger att de "är i startblocken" med att få ut reparatörer i större skala. Det kan dock dröja innan problemen åtgärdats.

– Med tanke på skadornas omfattning vill jag förvarna om att en del kunder förblir utan ström under kvällen och natten, säger Peter Hjalmar.

SMHI utfärdade tidigare orangea varningar för hård vind på flera platser i Sveriges södra halva, men under söndagen drogs de flesta tillbaka. Bortsett från varningar som utfärdats över hav och sjöar kvarstod endast en orange varning för vind på Gotland och en gul varning för vind och snö i Dala- och södra Norrlandsfjällen.

Därtill rådde fortfarande en gul varning för högt vattenstånd för hela västkusten, Skånes kust samt östkusten upp till Kalmar.

Tusentals strömlösa

Under natten till söndag ställde ovädret till en hel del problem, inte minst för trafiken. Från flera håll rapporterades att träd blåst ner över vägar. På västkusten och i Skåne ställdes trafiken på flera tåglinjer in, samtidigt som flyg dirigerades om. Därtill tvingade de hårda vindarna Öresundsbron att stänga för all trafik under natten.

Vid åtta-tiden på söndagsmorgonen var över 30 000 kunder till Eon, Ellevio och Vattenfall utan ström. Flest drabbade kunder fanns hos Eon, som på söndagsförmiddagen meddelade att de hårda vindarna gör att reparationer kan dröja.

– Felavhjälpningen återupptas så snart det är möjligt, med hänsyn tagen till montörernas säkerhet. Med tanke på skadornas omfattning vill jag förvarna om att en del kunder förblir utan ström under kvällen och natten, säger Peter Hjalmar, Eons regionchef i område syd i ett pressmeddelande.

Även Vattenfall hade på söndagsmorgonen svårt att ge en prognos för när strömmen kan vara tillbaka.

– Reparationer pågår, men läget är väldigt ansträngt och tufft. Vi arbetar så gott vi kan för att koppla på kunder igen, sade presschefen Natalie Sial.

”Mindre larm än förväntat”

Trots de hårda vindarna finns få rapporter om personerskador. Räddningstjänsten i nordvästra Skåne, ett område som varit hårt ansatt av vindarna, vittnar om en relativt lugn natt.

– Det var lite mindre larm än förväntat. Allmänheten verkar ha hållit sig hemma, säger Jonas Hemert, inre befäl vid räddningstjänsten.

Det finns dock undantag. På lördagen skadades två tonårspojkar utanför Östra Göinge i Skåne efter att ett träd fallit över den A-traktor som de färdades i. Pojkarna fördes med ambulans till sjukhus. Det finns inga uppgifter om skadeläget.

Under natten skadades också en kvinna i 18-årsåldern i Karlstad lindrigt i en trafikolycka orsakad av fallande träd. Det är enligt polisen oklart om trädet fallit över bilen, eller om bilen kolliderat med ett träd som redan fallit.

– Men det verkar inte ha varit särskilt allvarligt. Hon fördes till sjukhus för kontroll, säger Lars Hedelin på polisen i region Bergslagen.

Tidigare idag sände SVT direkt om väderläget – se hela sändningen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.