Live

Stormning av Brasiliens kongress

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis och Bolsonaroanhängar i sammandrabbningar Foto: Ton MOLINA / AFP

Stormning av Brasiliens kongress

Överblick

Pinnat inlägg

Experten: Rörelse med gemensamt ideologiskt tankesätt

Christer Mattsson, forskare i våldsbejakande extremism och högerextrema miljöer vid Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, menar att stormningen av regeringskvarteren i Brasília kan kopplas samman både med stormningen av USA:s kongressbyggnad Capitolium 2021 och den grupp som planerade att störta Tysklands regering förra året.

Enligt honom drivs grupperna bakom händelserna av en gemensam ideologisk övertygelse som består av tre olika delar. Bland annat handlar det om att man upplever att den vita världen är satt under ett existentiellt hot på grund av invandringen.

Hör honom berätta mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Joe Biden bjuder in Lula da Silva till Washington

USA:s president Joe Biden har bjudit in Brasiliens president Lula da Silva på besök i Washington i början av februari. Det meddelade Vita huset på måndagen efter att ledarna samtalat om stormningen av regeringskvarteren i Brasília, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

DN:s Latinamerikakorrespondent: Blir ett långt efterspel

Enligt Henrik Brandão Jönsson, Dagens Nyheters korrespondent i Latinamerika, är situationen betydligt lugnare på måndagen än dagen för stormningen av regeringskvarteren.

Enligt honom är Bolsonaroanhängarna en välorganiserad grupp som planerat stormningen i hemlighet.

- Sedan Bolsonaro förlorade den 30 oktober har hans anhängare tältat utanför militärens högkvarter och krävt att militären ska ta över makten och störta Lula. De har varit ganska fredliga, men i hemlighet har de planerat denna aktion, och det var igår de slog till, säger han direkt från Brasília i SVT:s Aktuellt på måndagskvällen.

- Nu handlar efterspelet om att ta reda på vilka polischefer som visste om det här i förväg och om man kan döma dem. Det är ett väldigt långt efterspel vi har att vänta, fortsätter han.

Hör Brandão Jönsson på plats i Brasília i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Bolsonaro inlagd på sjukhus med svåra buksmärtor

Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro, som för tillfället befinner sig i USA, har lagts in på sjukhus med svåra buksmärtor, rapporterar det brasilianska mediebolaget O Globo, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt O Globo ska han vara inlagd på sjukhuset AdventHealth Celebration utanför Orlando i Florida. Enligt en källa nära expresidentens familj är hans tillstånd "inte oroande", rapporterar Reuters.

2018 knivhöggs Bolsonaro, och han har vid ett flertal tillfällen efter det vårdats för buksmärtor. Senast han lades in för besvär var i november 2022, rapporterar O Globo. Han ska också ha vårdats för samma problem i januari och mars förra året.

Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro. Foto: Bruna Prado/AP/TT
Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro. Foto: Bruna Prado/AP/TT
Markerad händelse

Över 1 200 personer har gripits efter stormningen

Hittills har över 1 200 personer gripits och fängslats efter stormningen av regeringskvarteren på söndagen. Det uppger det brasilianska justitiedepartementets presstjänst på måndagen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Kritik efter stormningen i Brasilien: ”Inkompetens”

Över tusen människor har gripits i Brasília efter att regeringskvarteren stormats. Nu väcks kritik mot att polisen inte tagit i med hårdhandskarna från början. Samtidigt sprids bilder som sägs visa polisen ta selfies på sociala medier.

Bolsonaros anhängare har kritiserat valresultatet i flera månader – under söndagseftermiddagen utbröt upplopp och landets kongress stormades. Se de dramatiska bilderna i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Korrespondenten: "Värsta sedan militärkuppen 1964"

Många världsledare har reagerat med bestörtning på söndagens stormning i söndag. En händelse som såklart även skakat Brasilien.

– Det är ett chockat land. Det som hände i går, när demonstranterna stormade kongressen, presidentpalatset och högsta domstolen, beskrivs som det värsta angreppet på brasiliansk demokrati sedan militärkuppen 1964, säger SVT:s sydamerikakorrespondent Tigran Feiler.

En händelse som han beskriver som både oväntat, men samtidigt inte.

– Det kändes som att de värsta politiska kriserna var över. Samtidigt är det inte förvånande med tanke på den hårdföra retorik vi hört från både Bolsonaro och hans anhängare under lång tid. Det kändes som att frågan var överspelad även om det har legat och bubblat lite, säger Feiler.

Kristersson: "Mitt fulla stöd till Lula"

Efter söndagens stormning i Brasilien har hälsningar strömmat in från världsledare. Under måndagsförmiddagen twittrade även Sveriges statsminister ut en hälsning till landets president Luiz Inácio Lula da Silva:

"Jag fördömer starkt attacken mot de demokratiska institutionerna i Brasilien i går. Mitt fulla stöd till president Lula och till regeringen som valts av folket i Brasilien. Fredliga proterster är en del av demokratin, men våld kan aldrig accepteras", skriver Ulf Kristersson på Twitter.

Poliskritiken: Tog för lång tid

I början av stormningen så var polisen "mycket tålmodig" och "inte särskilt aggresiv", det menar en brasiliansk journalist som BBC varit i kontakt med.

Polismän ska ha försökt hålla folkmassorna bort från regeringsbyggnaderna, men det tog för lång tid för lokalpolisen att få situationen under kontroll.

I sociala medier sprids och bilder som ska visa poliser från platsen med mobiler i händerna som ska ha tagit selfies på sig själva och kollegor, något som bland annat Aftonbladet rapporterat om.

Journalister skadade i upploppen

Den brasilianska journalistorganisationen ABRAJI skriver att minst fem journalister ska ha attackerats under söndagens stormning.

"Bland dem en fotograf som blev överfallen av demonstranter som sa att de skulle 'ta över Brasilien' skriver organisationen och säger att journalisterna även ska ha blivit bestulna på arbetsutrustning.

Guvernör tvingas bort

Tidigt under måndagen kom rapporter om att Ibaneis Rocha, guvernören i det federala distriktet Brasília, tillfälligt får lämna sin post. Anledningen ska vara att han inte anses lyckats förebygga söndagens händelser.