SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist. Foto: SVT

Stormvarning i Norrlandsfjällen: ”Stanna hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Jan är på väg att dra in över landet och det väntas mycket hårt väder i Norrland med klass 2-varning för storm i fjällkedjan. Även i resten av Norrland väntas hårda vindar och det finns risk för stormbyar.

Redan nu har vindarna börjat tillta, men stormen har fått en oväntad effekt – att norrbottniska Katterjåkk är varmast i landet.

Länsstyrelsen i Jämtland varnar på sin webbplats allmänheten inför stormen, som väntas slå till med full kraft under kvällen och natten. Ett antal organisationer i länet samlades till samverkansmöte på onsdagen för att kunna förebereda sig.

Det började blåsa upp i fjällen redan under torsdag morgon och från eftermiddagen gäller klass 2-varningar för storm i Norrbottens- och Västerbottensfjällen. Natten mot fredagen gäller varningen för hela fjällkedjan, ner till och med Härjedalsfjällen.

Stormen Jan

– Det kommer vara svårt att stå i vinden och man riskerar nästan att blåsas bort. På grund av halkan rekommenderar jag att man inte ger sig ut på vägarna. Dessutom kan vinden orsaka fallande träd och knäcka grenar som kan vara av fara för trafikanter, säger SVT :s meteorolog Deana Bajic.

Varmast i Norrbotten

Vindarna har redan börjat tillta och under natten kan de nå orkanstyrka i området runt Stekenjokk.

En oväntad effekt av stormen Jan har blivit att varm luft dragit in från havet, och just nu är det varmast i landet i norrbottniska Katterjåkk med 5,6 graders maxtemperatur. Tredje varmast är Nikkaluokta, bara 0,2 grader kallare än i Bohuslän. Nikkaluokta och Katterjåkk brukar vara bland de kallaste platserna i landet.

Anledningen till detta är att det kommer in mildluft i samband med stormen Jan, och när det blåser ordentligt blandas luften om väldigt mycket, förklarar SVT:s meteorolog.

Hård vind och snö

Under fredagen kommer det fortsätta att blåsa och ovädret kommer att dra östrerut. Samtidigt drar snöbyar in, vilket leder till värsta tänkbara vädersituation. Sikten kommer att vara väldigt dålig, det blir drivbildning och hårda vindar så blåsigt att det kan fälla träd.

Vädret ser dock ut att lugna sig natten mot lördag då lågtrycket drar bort, vilket minskar på vindarna. 

– Men då får södra Sverige regn och snö och vinden ökar där i stället, säger Deana Bajic.

Klass 2-storm i fjällen

SMHI:s definition för klass 2-storm: Medelvind på minst 25 meter i sekunden. Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Jan

Mer i ämnet