Stormen Jan har nått land: Buss med skolbarn blåste av vägen i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Jan drar in över Skandinavien. Nordnorge är hårt drabbat, i byn Valnesfjord blåste en skolbuss av vägen och barnen fick klättra ut genom takluckan.
I Sverige har det klass 2-varnats i stora delar av fjällen.
– Sikten kommer vara obefintlig. Man ska absolut inte gå ut, säger SVT:s meteorlog Jannicke Geitskaret.

Sex grundskolelever fanns på bussen när en kastvind drog tag i bussen och fick den att hamna i diket.

– Det var en kraftig vindstöt som blåste bussen av vägen. Det som nog var mest dramatiskt för barnen var att de var tvungna att krypa genom takluckan för att komma ut, säger Randi Myrbakken, rektor på Valnesfjords skola till norska VG.

Alla barn klarade sig oskadda vid händelsen, som inträffade vid 15-tiden.

Stängda skolor och stillastående kollektivtrafik

Ovädret i Nordnorge har också fått flera skolor att stänga. Bland annat i Lofoten och Flakstad skickades eleverna hem på torsdagen på grund av blåsten. En stor del av kollektivtrafiken i Nordnorge står stilla och flera flygavgångar och färjor till och från Lofoten är inställda.

På flera platser i Nordnorge har vindarna kommit upp i orkanstyrka, vilket innebär medelvindhastigheter på över 32 meter per sekund. I Hornsund på Svalbard uppmättes på torsdagseftermiddagen byvindar på upp till 45,2 meter per sekund.

”Man kan inte se någonting”

Ovädret drabbar även Sverige. SMHI har utfärdat klass 2-varningar för storm i hela fjällkedjan, ner till och med Härjedalsfjällen, samt för Jämtlands län. Mycket starka vindar har uppmätts, bland annat i Stekenjokk där byvindar nådde 49,7 meter per sekund.

– Stora delar av mellersta och norra Norrland och framförallt hela fjällkedjan kommer att få storm. Det börjar redan nu under de närmsta timmarna, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret och tillägger:

– Det finns även indikationer på att det kan bli orkanbyar i Lapplandsfjällen.

Förutom blåsten väntas kraftigt snöfall, vilket förvärrar läget.

– Konsekvenserna blir att sikten blir helt obefintlig i fjälltrakterna. Man kan inte se någonting. Man ska absolut inte gå ut, det gäller även för hela fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Jan

Mer i ämnet