Rikskuponger – äkta. Foto: Scanpix

Många falska Rikskuponger i omlopp

Publicerad

60 miljoner kuponger måste tryckas om sedan förfalskare har slagit till mot Rikskuponger.

Ett omfattande bedrägeri pågår just nu i landet med förfalskade Rikskuponger. Polisen har hittills inte lyckats spåra var kupongerna tryckts och många butiker och restauranger vägrar nu att ta emot Rikskuponger som betalningsmedel.

Eftersom många affärer och restauranger blivit lurade är det på vissa håll i landet totalstopp för dem som vill betala med Rikskuponger. Enligt polisen är bedrägeriet med de falska kupongerna mycket omfattande.

De ser äkta ut men i den finstilta texten på baksidan på den som är värd 80 kronor saknas till exempel en del prickar eller ringar på ÅÄÖ. Att man förfalskar just kuponger istället för sedlar beror förstås på att det inte är lika svårt.

– Sedlar tittar man ju nogrannare på med UV-lampor. De här kupongerna ser ju bra ut då tar man bara emot dem. Om jag var handlare skulle jag inte tveka att ta emot dem, säger polisen Sven-Erik Svanberg.

Sedan ungefär en månad har de falska kupongerna dykt upp lite här och där men polisen har ingen misstänkt.

– Var är de tryckta?

– Det vet vi inte. Vi har ingen aning om var de är tryckta, fortsätter Sven-Erik Svanberg.

Företaget bakom rikskupongerna, Edenred, tvingas nu trycka upp 60 miljoner nya och säkrare kuponger med en folieremsa, precis som sedlar har.

– Det tar tid. Det är 60 miljoner nya kuponger som ska tryckas och dessutom distribueras till alla kunder, säger Johan Ehrén som är marknadsdirektör på Edenred.

– Då har förfalskningarna kostat er mycket? 

– Ja absolut. Det kostar oss att göra nya kuponger och det kostar oss att vi får kunder som tycker att det är dåligt att det inte går att handla med Rikskuponger.

– Affärsidkare tror ju inte att det finns förfalskade kuponger. Det är sedlar man kontrollerar, säger polisen Sven-Erik Svanberg.

– De är svåra att förfalska. Det finns mycket fluorescerande bläck i dem som förfalskarna inte lyckats göra och de har till och med skrivit fel telefonnummer på baksidan´, säger Johan Ehrén.

– Men det är ju väldigt finstilt och svårt att se i kassan?

– Ja det kan det vara, medger Johan Ehrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.