En man har ett chip under huden i handen. I tumvecket syns ett litet ärr som kommer att försvinna. Chipet används bland annat för att öppna dörrar och läsa av SJ-biljetter. Foto: TT

Ökat intresse för att sätta in mikrochip i handen

Uppdaterad
Publicerad

Inte större än ett riskorn och placeras under huden mellan tummen och pekfingret. På knappt ett år har antalet svenskar som bär omkring på mikrochip i handen tredubblats.

Tekniken gör sedan att information kan överföras mellan olika ytor, ungefär som ett passerkort, fast i handen. Tanken är att det ska underlätta för dig i vardagen och att du ska få en ”egen digital röst”.

– Tekniken är fortfarande ny, men intresset har ökat dramatiskt, säger Jowan Österlund, vd på Biohax International, ett bolag som implanterar mikrochip på människor.

Ökat dramatiskt på ett år

Österlund hjälper också företag att hitta digitala lösningar för att kunna erbjuda det till personer med chip i handen.

– Jag har satt in ett chip på ungefär tvåhundra vd:ar runt om i Sverige, säger han.

Tanken är att tekniken så småningom ska kunna ersätta nycklar, betalkort, eller för att användas i hälsosyfte, men än så länge hänger samhället inte med tekniken, berättar Österlund.

Trots det har runt 3 500 chip installerats i händer av företaget i Sverige. På bara knappt ett år har nästan 70 procent av alla chip installerats. För 18 månader sedan var det bara runt 1 000 personer, enligt företaget.

– Jag skulle säga att det slog till förra året. Det är verkligen ett spännande år för ”biodevices”, säger Österlund.

Fortsatt inte något för alla

I Sverige anordnar företaget också tillsammans med Epicenter chip-aw, dit folk kan komma och sätta in ett chip i handen.

– På den senaste dök nära 50 personer upp och som mest har 90 personer var på en, säger Österlund.

Men han tror det är en lång väg kvar tills tekniken är så pass användbar att folk överväger att ha ett chip. Fortfarande finns det en viss skepticism till att implantera något i kroppen, berättar han.

– Jag skulle väl ge det fem år innan det är så pass allmänt att de flesta har ett eller vill sätta in ett.

Fakta: Mikrochip-implantat i handen

Sådana här chip har sedan länge använts på husdjur som hundar och katter. Livslängden är ungefär tio år.

I dag förs inget register över hur många människor som har satt in ett mikrochip under huden. Det finns ingen reglering och chipet är inte heller spårbart.

Tekniken är passiv och chipet kan bara aktiveras i närheten av en viss utrustning, eller om någon kommer väldigt nära dig.

Det centimeterlånga microchipet bygger på samma teknik som redan i dag använts i till exempel passerkort, id-brickor eller kort i kollektivtrafiken.

Ett företag som ägnat sig åt chipimplantering, betraktas enligt Socialstyrelsen, som en yrkesmässig hygienisk verksamhet och lyder under miljöbalken.

För att få driva en verksamhet krävs det att man är anmäld till kommunen. Detta då man erbjuder behandlingar som innebär risk för blodsmitta på grund av stickande och skärande verktyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.