Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jan Helin berättar om SVT:s nya satsning: ”Sverige möts” Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stort intresse för Sverige möts – över 1 500 anmälda på bara en dag

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna visar stort intresse för SVT:s projekt Sverige möts. På mindre än en dag har över 1 500 personer anmält sig för att möta någon som tycker annorlunda än de själva.
– Intresset för politik är kanske högre än någonsin, det kan förklara viljan att mötas för ett samtal, säger Henrik Oscarsson som forskar om val, opinion och demokrati.

SVT:s nya projekt Sverige möts erbjuder människor som har olika åsikter att träffas och samtala om engagerande frågor. I dag pratar många av oss kanske mest med likasinnade – via Sverige möts matchas du ihop med en person som inte alls tycker som du.  

Stort intresse 

Och svenskarna har visat stort intresse för att delta. På bara en dag har över 1 500 människor från hela Sverige, i alla åldrar, anmält sig.   

I bland annat Danmark och Norge har tusentals träffats och pratat i liknande projekt.  

Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid SOM-institutet i Göteborg. Foto: SVT

Henric Oscarsson, professor i statsvetenskap, tror att det delvis kan bero på de polariserande frågorna:  

– I generationer har vi tjatat om skatt, välfärd och sysselsättning. Här handlar det om sociokulturella frågor och om identitet, frågor vi inte är lika vana vid. Jag tror det finns en vilja hos folk att lära sig mer och forma sina åsikter, säger han till SVT Nyheter.  

“Får absolut tycka olika” 

Enligt Oscarsson kan samtalen i Sverige möts vara ett sätt att enas om ett problem, man konstaterar att det finns, för att sen försöka prata om vad man kan göra åt det mer konkret.  

– Det behöver inte betyda att man ska byta åsikt och vara överens utan att man hittar en gemensam grund för en lösning. Och svarar på de här frågorna  

Jan Helin, programdirektör, SVT Foto: SVT

- Man får absolut tycka olika. Syftet är att skapa fysiska möten. Vill du så går du in och deltar och svarar på de här frågorna. Sen matchas du med nån som tycker helt olika och diskuterar, lyssnar och pratar, säger SVT:s programdirektör Jan Helin.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer