En rysk Topol-M interkontinental ballistisk robot inför en militärparad vid Kreml i Moskva den 9 maj 2019. Foto: AP/Pavel Golovkin

Stort kärnvapenmöte i Stockholm – ökad spänning mellan stormakter

Uppdaterad
Publicerad

Spänningen ökar när Ryssland och USA lämnar nedrustningsavtalet INF efter ryska avtalsbrott. Det anser utrikesminister Margot Wallström (S) som håller ett stort internationellt kärnvapenmöte i Stockholm på tisdagen. Men ingen av världens nio kärnvapenmakter är inbjuden.

Stora mängder kärnvapen är avförda från kärnvapenmakternas arsenaler sedan det kalla kriget tog slut 1991. Men samtidigt satsar de nio kärnvapenstaterna enorma summor på att modernisera sina kärnvapen.

I januari 2018 fanns omkring 14 500 stridsspetsar i världen, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) är oroad över utvecklingen.

– Regeringen mål är en kärnvapenfri värld. Tyvärr ser vi just nu, både i retorik och i handling, att vi är på väg i motsatt riktning. Det är fler länder som vill skaffa sig kärnvapen, man moderniserar arsenalerna. Det händer väldigt lite på nedrustningsområdet, säger hon till SVT Nyheter.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är oroad över utvecklingen med kärnvapen. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Inga kärnvapenstater inbjudna

Därför har UD kallat till ett stor internationellt ministermöte i Stockholm på tisdagen där ett 15-tal länder deltar. Men inga kärnvapenmakter är inbjudna. Det är ministrar, ambassadörer och statssekreterare från icke kärnvapenstater.

– Vi samlar ett antal länder som kan hjälpa till och är aktiva i de här frågorna. Och som kan hjälpa till att sätta lite press på kärnvapenstaterna för att de också ska kunna bidra till att det här kan bli en framgång, säger Margot Wallström.

– Vi vill inte starta med att utmana dem, med risk för att det blir blockerat med en gång. Det är bättre att vi samlar de länder som faktiskt vill någonting på nedrustningsområdet.

Oro för viktiga avtal

Det snart 50 år gamla icke-spridningsavtalet Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT) är i fokus på kärnvapenmötet i Stockholm, enligt UD. Avtalet anses vara det viktigaste för kontroll av massförstörelsevapen och oron är stor inför nästa översyn av avtalet 2020.

Utvärderingen sker vart femte år och den senaste ses som ett misslyckande. Därför är oron stor att avtalet som gäller 191 stater ska spricka.

– Det är en hörnsten i nedrustnings- och icke-spridningsarbetet i världen. Då tänker vi att det förra gången blev ett misslyckande. Nu behöver vi ta positiva steg istället, säger Wallström.

Det finns även oro för att INF-avtalet mellan USA och Ryssland ska upphöra i augusti 2019. Avtalet förbjuder USA och Ryssland att ha markbaserade medeldistansrobotar. Både USA och Ryssland meddelade i februari 2019 att de lämnar avtalet. Det upphör därmed att gälla i augusti.

– Det ser inte bra ut. I fråga om kärnvapen är relationen mellan Ryssland och USA mycket ansträngd, med anklagelser om att man kringgått särskilt INF-avtalet, säger Patricia Lewis som är forskningschef på det ansedda Chatham House i Storbritannien.

Antal kärnvapenstridsspetsar. Foto: SVT Design

FN-förbud

Beskedet om kärnvapenmötet i Stockholm kom bara några par dagar efter att Försvarsmakten och flera andra tongivande myndigheter avrådde Sverige från att ansluta sig till FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen. Det röstades igenom i FN av 122 länder sommaren 2017, däribland Sverige.

Regeringens egen kärnvapenutredare anser att Sverige inte bör ansluta sig till förbudet som det är utformat just nu.

Utredaren, ambassadör Lars-Erik Lundin, bedömer att Sveriges militära samarbeten med försvarsalliansen Nato kan påverkas negativt om Sverige undertecknar konventionen och godkänner den i riksdagen.

– Nu är det för regeringen att väga samman det här och bestämma hur vi ska göra. Den diskussionen pågår för fullt nu, också mellan de två partierna i regeringen, säger Margot Wallström (S).

När kommer regeringen sätta ner foten?

– Inom kort. Jag tror att det kommer att ske inom kort.

Vad vill du själv se?

– Jag har varit engagerad i den här frågan i årtionden och känner väldigt starkt för den.

Länder som deltar i kärnvapenmötet

Ministernivå

Indonesien, utrikesminister Retno Marsudi

Japan, utrikesminister Taro Kono

Jordanien, utrikesminister Ayman Safadi

Nederländerna, utrikesminister Stef Blok

Nya Zeeland, justitieminister Andrew Little

Norge, utrikesminister Ine Eriksen Söreide

Tyskland, utrikesminister Heiko Maas

Politisk nivå

Argentina, ambassadör Rafael Mariano Grossi

Etiopien, ambassadör Deriba Kuma  Heiy

Kazakhstan, ambassadör Kairat Adbrakhmanov, f.d. utrikesminister

Spanien, statsekreterare Fernando Martin Valenzuela Marzu

Sydkorea, vice utrikesminister Jeong sik-Kang

Schweiz, vice statssekreterare Krystyna Mari Lang

Finland, utrikesminister ej utsedd

Kanada, representant ej klar

Källa: UD:s lista 5 juni 2019

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.