Mest matavfall slängs i de svenska hushållen men även på landets alla restauranger blir det oerhört mycket mat över. Där slängs nästan 100.000 ton varje år. Men en stor del ungefär 35 procent är fullt ätbar mat.
-Folk har blivit mer kräsna och har ingen koll på maten och för lite kunskap. Ett äpple behöver inte vara dåligt bara för att det är lite skruttigt, då kan man till exempel göra äppelmos av det.” säger kocken Jens Drugge.
Anpassa portionerna
För att minska matsvinnet från just restaurangerna kommer Naturvårdverket nu under våren tillsammans med myndigheter i de övriga nordiska länderna att ge ut råd om hur
maten bättre kan tas tillvara på krogarna.
-Man kan anpassa portionsstorlekarna när man lägger upp maten och fråga om kunden vill ha mycket eller lite, säger Sanna Due på Naturvårdsverket
-Man har också sett att om man tar bort salladstallriken och lägger salladen på samma tallrik som maten så slänger man heller inte lika mycket.
Göran Åhgren
goran.ahgren@svt.se