Enligt en ny mätning från TNS Sifo vill fler väljare att riksdagspartierna ska samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där partierna tycker lika. Foto: TT

Stort missnöje över invandringspolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Svenska folket är mycket missnöjt med hur frågan om invandring sköts. Enligt en ny Sifo-mätning är 65 procent kritiska. Och allt fler väljare vill att riksdagspartierna ska samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där partierna tycker lika.

Hela 65 procent av svenska folket är missnöjt med hur frågan om invandring sköts, och hela 4 av 10 är mycket missnöjda, enligt TNS Sifos senaste mätning.

– En del tycker att integrationen inte fungerar. Och sen är det invandringen i sig där en del tycker att den borde vara mindre, säger Toivo Sjörén, prognoschef vid TNS Sifo till SVT nyheter.

Almedalen 2015

51 procent vill se SD-samarbete

Trycket på politikerna att samarbeta med Sverigedemokraterna ökar, i alla fall från svenska folket. I dag vill över hälften – 51 procent – att partierna ska göra det i frågor där man tycker lika. I vintras var det var tredje väljare som ville se ett ökat samarbete.

– Varje gång vi har mätt under våren så har det blivit en mer positiv inställning till att samarbeta med SD, och det gäller framför allt inom Alliansen där två tredjedelar tycker att man ska samarbeta mer, säger Toivo Sjörén.

Bostäder, jobb och utbildning viktiga frågor

Förutom frågan om invandring är svenska folket också missnöjt med hur politiker och samhället hanterar frågan om bostäder och frågan om skola och utbildning. En viktig förklaring, enligt Toivo Sjörén på Sifo, är att politikerna inte har lyckats visa hur de frågorna ska lösas. Det är dessutom frågor som ligger nära många väljare, med barn eller barnbarn i skolan och med den stora bostadsbristen.

De frågor som väljarna är mest nöjda med är jämställdheten och miljön i den här opinionsundersökningen.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Sifo genom deras slumpmässigt utvalda webbpanel och 1.200 personer har tillfrågats. Frågorna ställdes under perioden 12 -18 juni 2015. Deltagarna är från 16 år och uppåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2015

Mer i ämnet