Morgan Johansson (S) och Tomas Tobé (M). Foto: TT

”Vi pratar invandring varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna tycker inte att invandringsfrågorna sköts bra, men enligt politikerna beror det mer på läget i omvärlden än på beslutsfattarna.
– Med 60 miljoner människor på flykt kan vi inte stoppa huvudet i sanden, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

En ny Sifo-mätning visar att svenskarna är missnöjda med hur man sköter invandringsfrågor inom politiken. Dessutom vill fler väljare att partierna ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Men där öppnas inga dörrar.

– Vi samarbetar inte med SD varken när det gäller invandringsfrågor eller andra frågor just för att vi har en helt annan människosyn än dem. Man kan inte stoppa huvudet i sanden när 60 miljoner människor är på flykt och bara stänga gränserna, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

Alliansen blir kvar

Inte heller oppositionen öppnar för samarbete.

– Moderaterna vill inte bilda regering med Sverigedemokraterna. De är inte ett borgerligt parti. Det finns enskilda frågor där de har samma uppfattning som oss och då kan det ibland leda till riksdagsbeslut med tillkännagivanden till regeringen. Men Moderaternas väg tillbaka till regeringsställning sker tillsammans med Alliansen, säger Moderaternas partisekereterare Tomas Tobé.

Håller inte med väljarna

När det gäller mätningen om att väljarna är missnöjda med hur invandringsfrågor hanteras är Morgan Johansson förvånad.

– Med all rätt diskuterar vi invandring nästan varje dag. Vi är i ett läge där det är en av de största globala frågorna och vi ställs inför historiskt höga antal asylsökande. Vi vill att man ska bli bättre på ansvar, det är inte rimligt att Sverige och Tyskland tar emot hälften av alla flyktingar i Europa.

Han påpekar också att regeringen vill sätta press på kommunerna.

– Dessutom vill vi få kommunerna att dela på ansvaret, som det ser ut i dag ligger ett enormt tryck på Malmö, Göteborg och Södertälje till exempel.

Varför tror du att väljarna är missnöjda?

– De är missnöjda med hur det skötts, man vill ha ordning och reda i asylpolitiken och eftersom den gamla regeringen inte gjorde något för att förbereda Sverige på det som händer nu har vi tillbringat nio månader med det.

”Fungerar dåligt”

Tomas Tobé (M) tror att väljarnas missnöje beror på att integrationen fungerar dåligt.

– Integrationen fungerar inte tillräckligt bra och det är tydligt det behövs bättre svar för hur fler kan komma i jobb snabbt, lära sig svenska och hur mottagandet kan fungera bättre och bli mer kostnadseffektivt. Det är tydligt att regeringen är svarslös i dessa frågor.

Hur lyfter man frågan om invandring bäst?

–  Genom att vara öppen kring möjligheter och utmaningar, samt vad som krävs för att lösa det som inte fungerar tillräckligt väl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.