Efter kritiken – enkätfråga om chefen plockades bort

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer ytterligare intern kritik mot Arbetsförmedlingens ledning, med generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist i spetsen. I myndighetens egen arbetsmiljöenkät försämras betygen på flera viktiga punkter. Frågan om förtroendet för generaldirektören, som rasade i fjol, finns inte längre med.

I november i fjol kunde SVT berätta om en enkät gjord av fackförbundet ST som gav en mycket kritisk bild av läget.

”Nu pekas med hela handen – piskan viner…” hette det bland annat, och fackliga företrädare beskrev resultatet som ”alarmerande”.

AF-chefen tvingas avgå

Nu offentliggörs alltså myndighetens egen undersökning, som även den tecknar en mörk bild av situationen på en av Sveriges största myndigheter.

Ökat antal missnöjda

Upplevelsen av öppet klimat har försämrats från 60 till 47 på en skala från 1 till 100, och stressen har ökat. Andelen i personalen som uttryckligt är missnöjda har ökat från 9 procent i en motsvarande enkät 2011 till 22 procent i arbetsmiljöenkäten över 2012 som alltså nu presenteras.

Samtidigt framhåller myndigheten i ett pressmeddelande att även andelen nöjda ökar – från 48 procent till 55 procent.

Det samlade betyget fortsätter försämras – nu ligger det på 71 att jämföra med 72 och 74 de senaste åren. I pressmeddelandet uppges att man ändå har bra värden ”i jämförelse med andra politiskt styrda organisationer”.

Upprättar handlingsplan

Siffrorna är bättre på flera av avdelningarna på centralkontoret än på arbetsförmedlingarna ute i landet. Även internrevisionen och juridiska avdelningen visar låga värden.

Ledningen ska nu upprätta en central handlingsplan tillsammans med de fackliga organisationerna, uppger personaldirektör Annette Ekström i ett uttalande på myndighetens hemsida.

Tog bort fråga om generaldirektören

I fjol uppmärksammades att förtroendet för generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist rasat, från 69 till 56 på den 100-gradiga skalan.

I den nya undersökningen redovisas ingen siffra för förtroendet för generaldirektören. Någon förklaring anges inte i pressmeddelandet. Man publicerar bara omdömet om den samlade ledningen – som minskar från 64 till 60.

Arbetsförmedlingens pressekreterare Christina Mångård förklarar bortplockningen så här i ett mejl till SVT Nyheter:

”Arbetsförmedlingen har i dag över 13.000 medarbetare och det är ett fåtal som har direktkontakt med GD. Därför är det mer relevant att ställa frågan gällande upplevelse av ledning och styrning på central myndighetsnivå.”

SVT har under dagen bett om en intervju med Arbetsförmedlingens ledning men har fått beskedet att detta tidigast är möjligt i morgon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AF-chefen tvingas avgå

Mer i ämnet