För tre år sedan startade FN-organet Unicef en webbshop. Där kan den som vill köpa allt från vaccinpaket och hivtest till skolpaket och cyklar.
-Hos oss kan man köpa fältprodukter och det betyder att allt vi levererar på fältet för att hjälpa barn, kan man köpa via oss. Sedan levererar vi de här produkterna där de behövs mest i världen, säger Per Westberg, vice generalsekreterare på Unicef.
Hur stort är intresset för ideella julklappar?
-Det är jättestort. Vi började 2008 och då var det ungefär 7 miljoner och 2009 var det uppe i 14 miljoner. Och vi hoppas såklart att det ska öka ännu mer i år.
Ge bort en rättighet
I dag erbjuder många ideella organisationer ideologiska julklappar. På julafton kan det mycket väl ligga ett pussel till lillebror, en bikupa till mamma, ett fruktträd till pappa eller ett odlingspaket till farmor under granen.
Hos Diakonia kan den som vill köpa en rättighet. Det kan till exempel vara rätten till legal identitet för papperslösa i Thailand eller rätten till vatten i Bolivia.
-Vi ville konkretisera vårt arbete. Diakonia arbetar ju inte med att ge bort en get, vi jobbar ju mer rättighetsbaserat och med utbildning kring mänskliga rättigheter för att människor ska få tillgång till sina rättigheter helt enkelt, säger Maria Gilljam på Diakonia.
Hur vet jag vad det används till?
-Din hundralapp går inte till det konkreta exemplet utan är ett exempel på hur vi arbetar. Det går till hela vårt rättighetsarbete. Och det här gör vi för att vi vill undvika öronmärkta gåvor eftersom det ökar administrationen och ger mer kostnader för fattigdomsbekämpning.
Växande marknad
Precis som Unicef började Diakonia paketera sättet att skänka pengar på för tre år sedan. Och båda ser en växande marknad för ideologiska julklappar.
-Jag tror att det har vuxit för att det är så pass konkret och att man har kontroll på vad det används till, säger Per Westberg på Unicef.
Men framförallt tror Westberg att vår vilja att ge har stor betydelse.
-Jag tror att trenden hänger samman med att man vill ge meningsfulla saker kring jul, mer än att man köper en specifik produkt. Sedan är det klart att det är lättare att säga att du får avmaskningsmedel av mig än att jag gett ett bidrag till Unicef, säger han.
Ulrika Zaccheus
ulrika.zaccheus@svt.se
Guide till ideella julklappar
Intresseorganisationen Charity Rating har för fjärde gången sammanställt en julklappsguide för ideella julklappar.
-Vår mission är att synliggöra hur olika organisationer arbetar och därmed inspirera till ett ökat givande att skänka mer pengar till ideell verksamhet. Jultid är en tid då vi spenderar mycket pengar på saker och vi tycker att det är en årstid där man också ska ägna lite mer tid till omtanke till sin omvärld, säger organisationens vd Camilla Backström.
Syftet med guiden är även att öka förtroendet för ideella organisationer.
-Vi gör det genom informationsspridning och granskning av sektorn. Vi har en tro att om förtroendet ökar så ökar benägenheten att ge pengar och då handlar det mycket att organisationerna måste ge information till givaren för att den ska vara trygg och skänka pengar, säger hon.