Just nu råder extremt stor brandrisk i mer än halva Sverige och mycket stor eller stor brandrisk överallt annars, utom i fjällkedjan. Dessutom fortsätter torkan och situationen förvärras för varje dag.
Många kommuner har infört totalt eldningsförbud, vilket gör det straffbart att elda. I allmänhet får man dock elda på den egna tomten, men vissa kommuner har förbjudit även det.
Björn Albinson på Räddningsverket poängterar att det viktigaste är att använda sunt förnuft och att man är medveten om farorna vid eldning.
Engångsgrill
Engångsgrill går bra att använda i trädgården eller i parken, det gäller bara att se till att elden är ordentligt släckt innan grillen slängs bort.
-Det händer regelbundet att engångsgrillar kastas i papperskorgar eller containrar och att det sedan tar eld. Ofta är man för bekväm och har inte vatten i närheten, säger Albinsson.
Spritkök eller gasolkök är bättre lämpade för den som vill laga mat i naturen när det är torrt som nu.
Men även då finns det risker. Årligen drabbas ett antal personer i landet av allvarliga olyckor. Läckande gasolslangar kan orsaka svåra brännskador, något som även kan oförsiktighet vid användning av spritkök kan ge. Att exempelvis hälla på ny vätska innan brännaren har svalnat kan orsaka allvarliga explosioner.
-Det viktiga är att man tänker på att det är så väldigt torrt just nu. Och sedan ha en beredskap med vatten så att man kan släcka om olyckan skulle vara framme, säger Björn Albinson.