Strandhäll (S) har haft nio ärenden hos Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson har fortsatt förtroende för Annika Strandhäll (S), men vill att hon ser över sin ekonomi skyndsamt.

Det meddelar statsministern efter avslöjandet om miljö- och klimatministerns betalningskrav hos Kronofogden.

– Jag vill att hon gör det så fort som möjligt så hon kan fokusera på sitt jobb, säger Andersson till SVT.

Bara några timmar efter att Annika Strandhäll blivit presenterad som nygammalt statsråd avslöjade Aftonbladet att hon har Kronofogden efter sig.

Nu har det visat sig att klimatministern haft nio betalningsförelägganden hos myndigheten sedan 2018, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Jag kan bara konstatera att jag har en extremt turbulent tid bakom mig. Min sambo gick hastigt bort hösten 2019, och det har varit en stor omställning för mig och min familj, säger Strandhäll till SVT Nyheter och fortsätter:

– Däremot känner jag mig otroligt ödmjuk inför den bild som den här uppställningen från 2018 visar. Det är verkligen ingeting som jag är nöjd med. Jag borde ha varit mer nogrann med att se till att betala de här räkningarna i tid.

Strandhäll: ”Hade inte en riktig bild”

Inledningsvis uppgav Strandhäll att hon inte hade fler skulder än de två som Aftonbladet rapporterat om under tisdagen. Att det på onsdagen visade sig vara sammanlagt nio ärenden beskriver hon som överraskande.

– För det första hade jag inte en riktig bild av att det handlade om nio betalningsförelägganden. Sedan var det ju också så att det var förelägganden om att betala räkningar som jag redan hade hanterat, säger Strandhäll.

Flest ärenden i år

SVT har tagit del av Kronofogdens dokument. De visar att statsrådet har haft flest ärenden under 2021.

En av räkningarna kommer från ett företag som i somras fyllde Strandhälls utomhusbadkar med vatten men som ännu inte hade fått fullt betalt. Återstående 871 kronor gick vidare till inkasso och sedan Kronofogden.

Den andra rör ett uppsagt bredbandsabonnemang. Det handlar om 2 055 kronor som skulle varit inbetalda i september. Kronofogden ska ha skickat två kravbrev till Strandhäll i november.

Skulderna reglerade

Strandhäll säger att hon nu har betalat samtliga skulder till inkassoföretagen.

– Min uppfattning är att jag efter bästa förmåga har haft god koll på min privatekonomi. Men det är också tydligt att så inte är fallet när man ser den här uppställningen. Det är såklart något som jag inte är nöjd med. Det har sin förklaring, men det är för den sakens skull ingen ursäkt, säger hon och fortsätter:

– Jag kommer att vara väldigt noggrann framåt så att det inte uppstår fler tveksamheter.

Andersson: Har fortsatt förtroende

Strandhäll hade inte informerat Magdalena Andersson innan betalningskraven från Kronofogden blev kända.

På onsdageftermiddagen meddelade statsministern att avslöjandet inte har påverkat hennes förtroende för Strandhäll, men att hon att förväntar sig att situationen tas omhand skyndsamt.

– Jag förväntar mig att Annika Strandhäll gör en grundlig genomgång av sin ekonomi. Så att det här blir klarlagt och jag vill att hon gör det så fort som möjligt så hon kan fokusera på sitt jobb som klimat- och miljöminister, säger Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.