Strängare regler mot sjöfylleri

Uppdaterad
Publicerad

Kör du en stor och snabb båt måste du vara nykter från och med den 1 juni. Nu väntar blåskontroller även på sjön och en fast promillegräns på max 0,2 promille när den nya strängare lagen om sjöfylleri träder i kraft.

Alla förare som kör båtar som är större än 10 meter eller går minst 15 knop omfattas av den nya lagen. Det innebär att det nu är samma regler på sjön som på vägarna, med en promillegräns på 0,2.

Skillnader i beetende

-Syftet är att minska antalet olyckor med fritidsbåtar, säger Owe Magnusson, kommissarie och chef för sjöpolisen i Västra Götaland.

Han tror att den nya lagen kommer att innebära skillnader i beteende på sjön.

-Från att inte ha haft någon fastställd promillegräns alls till en fastställd promillegräns på 0,2 innebär radikala förändringar i kultur och attityd för de förare som kör båtarna som omfattas av regelverket.

Han syftar bland annat på att det inte längre går att dricka några starköl till maten – och att förarna måste tänka till dagen efter.

-Man får applicera samma tänk med båt som med bil.

Får stanna båtar

Enligt den nya lagen får polis och kustbevakning från och med den 1 juni också stanna båtar som ser ut att omfattas av regelverket. Det innebär exempelvis att förare av båtar som ”bara” är 9,6 meter långa kan få göra rutinmässiga alkoholutandningsprov.

-Om det inte på studs går att fastställa måtten så får de blåsa. Och så utreds det i efterhand om någon visar sig vara påverkad.

TT: Om båten är under tio meter, kan förarna köra berusade då?

-Då gäller samma regler som i dag. Alltså att du inte får vara mer påverkad av alkohol än att du kan köra båten på ett säkert sätt. Det är lite luddigt, men sådan är lagstiftningen, säger Owe Magnusson.

Gränsen för grovt sjöfylleri går vid 1 promille.

TT

Så skärps kraven på sjön

* Sjölagen skärps från den 1 juni.

* Förare av båtar som är längre än 10 meter eller går minst 15 knop omfattas av lagen.

* De förarna får inte köra med mer än 0,2 promille alkohol. Gränsen för grovt sjöfylleri är 1 promille.

* Polis och kustbevakning får också stanna båtar, som ser ut att ha rätta storleken, för utandningsprov av förarna.

* Om båten är mindre än tio meter och går långsammare än 15 knop gäller samma regler som i dag – en förare får inte vara mer alkoholpåverkad än att hon eller han kan köra båten på ett säkert sätt.

Källa: Sjöpolisen i Västra Götaland (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.