Foto: Scanpix

Socialdemokraternas nya strategi

Uppdaterad
Publicerad

Läxhjälp åt alla barn som behöver det, bättre matchning mellan arbetssökande och Arbetsförmedlingen, fler utbildningsplatser och höjd a-kassa är några av de förslag som presenteras på S förtroenderåd.

S-ledaren Stefan Löfven varslade, på en pressträff inför sitt tal på Socialdemokraternas förtroenderåd, om strid med regeringen om skolpolitiken och Arbetsförmedlingen.

Kritik mot Arbetsförmedlingen

– Det är inte vettigt att Arbetsförmedlingen sedan 2007 skickat tillbaka 17-18 miljarder kronor till statskassan i outnyttjade medel och i år ser ut att få tre miljarder över som borde ha använts till insatser för att utbilda arbetslösa och användas aktivt, hävdade Löfven.

Löfven framhöll att S till våren kommer med förslag om hur förmedlingen ska kunna fungera bättre och kunna matcha arbetssökande till arbete mer effektivt.Han sade att han ser skolan som ett område där den politiska agendan skiljer sig åt mycket.

”Alla barn ska få läxhjälp”

– Skolpolitiken är ett nytt konfliktområde i svensk politik, sade Löfven och kritiserade regeringen för att i kristider dra ner i stället för att satsa på utbildning.

Och han kan inte förstå, sade han, varför regeringen vill satsa på utökat skatteavdrag för läxhjälp i hemmet för föräldrar som kan betala. Det måste vara så att skolan kan ge alla barn den hjälpen, sade han.

– Alla barn ska få läxhjälp, inte bara de vars föräldrar kan dra av det genom rutavdraget, sade Löfven.

Vill erkänna Palestina som stat

S-ledaren sade även att Socialdemokraterna vill att staten Palestina ska erkännas och att Sverige ska rösta för en uppgradering av Palestinas status i FN:s generalförsamling.

Han sade att både Hamas och Israel bär skuld för den senaste tidens våld, Hamas genom terror och raketbeskjutning och Israel genom våld och ockupation.

Löfven anser att konsumenter ska kunna välja bort varor som produceras på områden ockuperade av Israel genom att varorna ursprungsmärks. Då blir det möjligt att ”välja bort företag som skor sig på olaglig ockupation”, enligt Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rut-avdrag för läxhjälp

Mer i ämnet