Volvo Cars vd Håkan Samuelsson Foto: TT

Strejk mot Volvo Cars rycker närmare

Uppdaterad
Publicerad

Det ser mörkt ut i löneförhandlingarna inom saneringsbranschen. Den varslade strejken på fredag hotar bland annat Volvo Cars verksamhet.

LO-facket Fastighets kräver att få igenom sin låglönesatsning utan att betala av med några försämringar. Arbetsgivarparten Almega vägrar gå utöver industrinormeringen 6,5 procent på tre år och nu berättar källor inom Almega att det ”ser mörkt ut” att nå en lösning.

De befarar därför att strejken löses ut på fredag morgon – en konflikt som bland annat slår mot karosseriverksamheten på Volvo Cars i Göteborg. Ytterligare exempel på strejkvarslade objekt inom avtalsområdet specialservice är sanering av kärnkraftsverket Ringhals.

Bud under onsdagskvällen

Medlarna jobbar för fullt och hade, enligt Fastighets, ett bud på gång onsdag förmiddag. Det blev uppskjutet och väntas nu senare under dagen med svar onsdag kväll, enligt den preliminära planen.

Tvisten är snarlik den som Almega och Fastighets lyckades lösa i söndags.

– Samma fråga, men olika avtal. Snittlönerna är lägre på det här området, säger Jari Visshed, tredje vice ordförande för Fastighets.

Vill inte avstå mer

Därmed blir fackets krav i procent räknat dyrare för arbetsgivarna och avståndet mellan parterna större. Fastighets är inte beredd att avstå något annat för att få igenom LO:s låglönesatsning.

– Det tänker vi inte göra, säger Visshed.

Ett annat strejkhot som rycker närmare är den på fredag varslade tågkonflikten mellan Seko och Almega. Tvisten mellan parterna är densamma – låglönesatsning utöver eller inom ”märket”. I ett första steg tas bland annat lokalvårdare, fordonsvårdare och anläggningspersonal ut i strejk i Stockholmsområdet. Även i tågkonflikten är medlarna inkopplade. Ett bud är att vänta även där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer