Person i svart kappa står framför byggnader och väg i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Strejkvarslet för SVT kvarstår. Hör Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet, när varslet bröt ut. Foto: SVT

Strejkhot avblåst i tjänstesektorn

Uppdaterad
Publicerad

Facken Unionen och Sveriges ingenjörer avblåser strejkvarslen i fyra branscher inom tjänstesektorn. Men strejkhoten på SVT och Liseberg kvarstår.

– Det är anmärkningsvärt att de vägrar att acceptera motsvarande överenskommelser, säger Unionens förmedlingschef Martin Wästfelt.

Strejkerna som varslades om på onsdag nästa vecka blir inte av, det står klart efter att parterna kommit överens om nya kollektivavtal. Något som Ekot var först att rapportera om.

Det gäller arbetsgivarförbunden Innovationsföretagen och Almega Tjänsteförbunden, som efter medling med motparterna Unionen och Sveriges Ingenjörer kommit överens.

Unionens förmedlingschef Martin Wästfelt säger att motståndet hos Almega handlat om arbetstidsförkortning och övertidsersättning för deltidsanställda.

– Ska man summera resultatet så har vi fått igenom våra krav, säger Wästfält och berättar att de eftergifter som facket gjort för att kompromissa handlar om ökad flexibilitet för hur arbetsgivarna kan förlägga ordinarie arbetstid.

Bland annat har Unionen öppnat upp för mer arbete nattetid.

– Men vi tycker att det är rimligt. Det finns spärrar och skydd som gör att om arbetsgivarna skulle missbruka de här förläggningstiderna så har vi har möjlighet att ingripa, säger Wästfelt.

Årsarbetstid införs

Maria Möller arbetsgivarpolitisk chef på Almega säger i ett pressmeddelande att en annan viktig del av överenskommelsen gäller införandet av årsarbetstid.

– Årsarbetstid är en mycket stor fördel för våra medlemsföretag eftersom det ger möjlighet att planera på årsbasis i stället för månadsvis som i andra avtal. Detta ger både företagen och deras medarbetare ökad förutsägbarhet.

Tuffa förhandlingar

Strejkhoten på SVT och Liseberg står kvar. Och Unionen, som förhandlar med Medieföretagen om nya kollektivavtal på SVT, kallar situationen bekymmersam.

– Det är anmärkningsvärt att de vägrar att acceptera motsvarande överenskommelser som vi har gjort inom industrin, techsektorn och nu i en stor del av tjänstesektorn, säger Wästfelt.

Även här gäller stridsfrågorna arbetstidsförkortning och övertidsersättning. Men dagens besked om flera överenskommelser hoppas Wästfelt ger incitament till Medieföretagen att tänka om.

– Att ställa sig vid sidan om det som alla andra har gjort, det tror jag blir svårt för public service att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.