Stress bakom fler sjukskrivningar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sjukskrivningar har ökat kraftigt på fem år. Uppgången är särskilt stor för psykiatriska diagnoser som beror på svår stress.

– Oftast har de här personerna en väldigt bra prognos för att komma tillbaka i arbete, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan.

Antalet påbörjade sjukskrivningar som var längre än två veckor var 98.000 fler i fjol jämfört med 2010. I nästan sex av tio fall kan uppgången förklaras av en bakomliggande psykiatrisk diagnos, enligt en kartläggning som Försäkringskassan har gjort.

En majoritet av de psykiatriska diagnoserna gäller olika typer av stressreaktioner. De diagnoserna mer än fördubblades under perioden, från 31.000 fall 2010 till 68.000 i fjol.

Stressigare privatliv

Att peka ut en enskild faktor bakom stressen går inte, enligt Försäkringskassan. Men stressen kan ha orsakats både av sådant som hög arbetsbelastning på jobbet och faktorer i privatlivet.

– Men det är yttre orsaker som har utlöst diagnosen. Det innebär att det ofta går att göra något åt situationen: det kan ju vara en arbetssituation eller en livssituation. Oftast har de här personerna en väldigt bra prognos för att komma tillbaka i arbete, säger Ulrik Lidwall.

Kartläggningen visar också att kvinnor står för över 70 procent av ökningen av de psykiatriska diagnoserna.

– Det kan till exempel bero på att arbetsförhållandena har blivit tuffare inom vård- och omsorgsyrken där många kvinnor jobbar, säger Ulrik Lidwall.

Stora skillnader

Utvecklingen är dock inte likadan i hela Sverige utan det finns stora regionala skillnader. I Stockholmsområdet är det exempelvis fler längre sjukskrivningar i Norrtälje och Nynäshamn än i centrala Stockholm.

– Det skulle till exempel kunna bero på att det är stressigare med arbetspendling ju längre från centrum man bor, säger Ulrik Lidwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.