Nyamko Sabuni och Tina Acketoft. Foto: TT

Strid i Liberalerna om regeringsfrågan – kräver extra landsmöte

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiråd ska om ett par veckor beslut om vilken regering man vill ha efter nästa val och hur partiet ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Nu kräver ledande partiföreträdare att frågan istället avgörs på ett extrainkallat landsmöte och går därmed emot partiledningen, rapporterar Ekot.

Frågan om Liberalernas relation till Sverigedemokraterna och vilken regeringen man vill se efter riksdagsvalet 2022 har sedan länge splittrat partiet och frågorna har under en tid diskuterats internt.

– Det handlar om en fundamental fråga, det handlar om ett av kärnvärdena i det liberala partiet, säger riksdagsledamoten Tina Acketoft till Ekot.

– Det kan man inte diska av så pass enkelt som man gör i ett partiråd, fortsätter hon.

I förra veckan meddelade partistyrelsen att man efter valet 2022 se en borgerlig regering, där man själv ingår och att man därför kommer att lämna januariavtalet nästa år. Partistyrelsen meddelade även att man utesluter regering där Sverigedemokraterna ingår, men att kommer att samtala med alla riksdagspartier. Frågan ska avgöras på Liberalernas partiråd, den 28 mars.

”Vi går till val för att bilda regering med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna men vi kommer att prata med alla partier och bygga majoriteter där det finns”, sade partiledaren Nyamko Sabuni till SVT.

Kräver extrainsatt landsmöte

Beskedet har dock väckt en intensiv intern debatt där många liberaler nu anser att frågan är så pass central att den måste avgöras på partiets högsta organ, landsmötet, där 178 ombud från hela landet deltar.

– Väldigt många medlemmar har reagerat väldigt starkt över det här historiska beslutet och anser att man måste fatta beslut i en klok ordning och det är att ha landsmöte, säger riksdagsledamoten Nina Lundström.

Om minst en tredjedel av partiets länsförbund kräver ett landsmöte, så måste partiet hålla ett sådant hållas inom två månader. Frågan diskuteras för närvarande inom flera förbund, uppger Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.