Nu börjar striden om hyrorna: ”Det känns fruktansvärt”

Publicerad

Det blåser upp till strid om hyrorna i nybyggda lägenheter. En utredning presenterar snart ett förslag på fri hyressättning i nyproduktion. Hyresgästföreningen protesterar och Vänsterpartiet hotar fälla regeringen om förslaget förverkligas.

För att släppa fram Stefan Löfven som statsminister krävde Centerpartiet och Liberalerna att hyrorna ska släppas fria i nybyggda lägenheter. Fastighetsägarna ska själva sätta hyrorna. Som det fungerar i dag sker en förhandling mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna.

Hyresgästföreningen, som står Socialdemokraterna nära, driver nu kampanj i frågan. 

– Det här kommer innebära att hyrorna höjs och att fler människor blir trångbodda, säger Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningen.  

Hyresgästföreningen menar också att fria hyror i nybyggen kommer att leda till ökat marknadsinslag också i äldre lägenheter.  

– Om man har tar första klivet är det lätt att ta andra klivet och då kan det bli kraftigt ändrade boendekostnader för tre miljoner hyresgäster, säger Marie Linder.

Fastighetsägarna: Stärker hyresrättens roll

Fastighetsägarna välkomnar den fria hyressättningen i nybyggen. De tror att fler nu kommer att vilja bygga hyresrätter. 

– Vi tror att det blir en bättre fungerande bostadsmarknad där det blir fler hyresrätter. Vi stärker hyresrättens roll, säger Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna. 

Han tycker också att Hyresgästföreningen överdriver, när de talar om förslaget som ett “första steg”. 

– Jag tycker man ropar på vargen, när man säger att det leder till en helt avreglerad bostadsmarknad. Det här förslaget handlar om hyror i nybyggen, och även om det finns partier som vill gå längre, finns i dag ingen politisk majoritet för sådana förslag, säger Anders Holmestig.

Hyresgästföreningen: Känns fruktansvärt

Förslaget som utredningen ska presentera är en del av det 73-punktsprogram som blev resultatet efter de rekordlånga regeringsförhandlingarna efter förra valet. Socialdemokraterna vill egentligen inte alls ha någon fri hyressättning och är klämda mellan sina vänner i Hyresgästföreningen och kollegorna i januarisamarbetet, Centerpartiet och Liberalerna. 

– Jag tycker det känns fruktansvärt att en S-regering lägger fram ett sådant här förslag säger Marie Linder. 

– Stefan Löfven är statsminister för att han lovade nödvändiga reformer för fler jobb och bostäder och då ska det också genomföras, säger Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.