Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omar Sayeds fyra barn delar rum, men hyrorna gör det omöjligt för familjen att flytta till något större. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Omar protesterar mot marknadshyror: ”Folk bor i förråd”

Publicerad

Som en del av januariavtalet har Centerpartiet och Liberalerna fått igenom fri hyressättning vid nyproduktion, det vill säga en form av marknadshyra. Förslaget har mötts av protester, inte minst från personer som redan känner sig begränsade av höga hyror.

Idag är det kostnaden för att bygga huset som är den avgörande delen av hyressättningen, men med det nya förslaget ska fastighetsägaren direkt kunna förhandla med hyresgäster om vad hyran ska bli. Förslaget är nu under utredning och ska presenteras vid månadsskiftet.

Enligt partierna bakom förslaget kommer detta leda till fler bostäder, eftersom det gör det mer attraktivt att bygga hyresrätter, men långt ifrån alla håller med. Hyresgästföreningen, som är kritisk till förslaget, har startat en protestlista som över 120 000 personer skrivit under.

En av dem är Omar Sayed i Husby i nordvästra Stockholm. Han är rädd att hyrorna i hans stadsdel ska stiga till nivåer som boende inte klarar av, och har därför dragit igång protester i området.

Hör honom berätta i videospelaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer