Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bostadsminister Märta Stenevi (MP) och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i debatt: Hur ska bristen på hyresbostäder lösas för unga? Foto: SVT

Stenevi om Sabunis förslag: ”Inte så länge jag är bostadsminister”

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska unga hitta ett hem i bostadsbristen? Liberalerna vill ha fri hyressättning och marknadshyror – men det senare får ett starkt nej från Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

– Det finns inga förslag om marknadshyror på den här regerings bord, och det kommer inte att bli några förslag så länge jag är bostadsminister, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Det råder bostadsbrist i stora delar av Sverige – något som slår hårt mot många av de unga vuxna som söker sitt första, egna hem.

Den som inte har råd med en bostadsrätt får vända sig antingen till andrahandsmarknaden eller köa länge, i vissa städer i flera år, för att få en hyresrätt.

Bostadsminister Märta Stenevi, även språkrör för Miljöpartiet, hävdar att bristen på bostäder bland annat beror på en stor bostadsskuld från den tidigare Alliansregeringen.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni svarar å sin sida att det är ”många regeringars fel”.

– Det handlar om att hyresbostäder i Sverige är väldigt reglerade. Det finns egentligen ingen marknad. Den som bor på Östermalm betalar ungefär lika mycket som den som bor i Rinkeby. Det gör att byggherrarna inte vill bygga, för det blir dyrt att investera i byggande, säger Nyamko Sabuni i en debatt mot Stenevi.

Jämför med Berlin

Liberalerna vill införa marknadshyror för att öka rörligheten på marknaden. Det är inte aktuellt enligt Märta Stenevi – inte så länge hon är bostsminister.

– Det (marknadshyror) löser inte heller problemen. Vi ser i till exempel Berlin hur hyrorna har stigit sedan man införde den typen av system.

Regeringen har dock en överenskommelse om att utreda fri hyressättning i nyproduktion.

– Men här vill jag vara jättejättetydlig till alla som lyssnar och har hyreskontrakt: det kommer inte innebära att det påverkar hyressättningen för den som har hyreskontrakt i dag. Och det kommer inte innebära att vi inför marknadshyror, säger Märta Stenevi.

Nyamko Sabuni svarar:

– Märta Stenevi rosar investeringsstödet, och det går till byggföretagen. De som får de här bostäderna är inte de som har mest behov av dem. Det är resursstarka individer som flyttar in till dem.

Se mer från debatten i klippet ovan. Hela debatten kan du se här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Marknadshyror

Mer i ämnet