Partierna har olika uppfattning i många migrationsfrågor. Foto: SVT/Daniella Backlund/TT

Strid om migrationspolitiken mellan S och MP

Publicerad

De politiska diskussionerna i migrationskommittén går in på upploppet. I sommar ska ett förslag till ny flyktinglag presenteras. Socialdemokraterna har nyckelrollen, men åsikterna går isär. Både gentemot Miljöpartiet och inom med egna partiet.

– Vi ska aldrig hamna i det läge vi gjorde i flyktingkrisen. Därför behövs en mer restriktiv migrationspolitik, säger Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna.  

Han är en av många kommunpolitiker som vill att Socialdemokraterna ska ställa sig bakom en striktare flyktingpolitik med tillfälliga uppehållstillstånd, försörjningskrav vid anhöriginvandring och ett mål, eller riktmärke, för hur många flyktingar som kan komma till Sverige 

– Hur stort mottagande klarar Sverige för att människor ska få arbete, bostad och bli delaktiga i samhället? Ja, man kan tala i termer av hur många Sverige kan ta emot, säger Jimmy Jansson.  

Men andra grupper i partiet har en annan grundinställning och argumenterar för en mer generös linje.  

– Sverige ska hjälpa så många som möjligt. Politiken får inte bli så restriktiv så att fler stängs ute, säger Ulf Bjereld, ordförande i den interna organisationen i Tro och Solidaritet. 

Öppnat dörren

I dag hörs den sidan inte lika mycket i partiet som för ett par år sedan och till och med S-ledningen har öppnat dörren för ett införa ett riktmärke.  

Samtidigt regerar Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet och partierna har olika uppfattning i många migrationsfrågor. MP vill tex absolut inte ha något riktmärke. 

– Vi kan inte sätta ett tak för hur många människor som ska få skydd i Sverige, det skulle urholka asylrätten, säger riksdagsledamoten Annika Hirvonen Falk (MP). 

Jimmy Jansson tycker att Socialdemokraterna ska göra upp med Moderaterna om flyktingpolitiken i stället för med MP, något som Moderaterna också sagt sig villiga att göra. 

– Strunta i vilket stöd det finns i regeringen. Det är en parlamentarisk utredning och så får partierna rösta i riksdagen, säger Jimmy Jansson.

Otänkbart för MP

Men en sådan lösning är otänkbar för Miljöpartiet.  

– Det är naturligtvis ett orimligt krav. Regeringar fattar beslut kollektivt så regeringen måste stå bakom en proposition som läggs till riksdagen, säger Annika Hirvonen Falk.  

I augusti ska förslaget på en ny flyktinglag presenteras. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.