Stroke kommer plötsligt och utan varning. Foto: SVT Design

Oroande ökning av stroke bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga drabbas av stroke. Trenden har pågått sedan mitten av 1990-talet och gäller både kvinnor och män.

– Ökningen i den här åldern är oroande, säger Inger Heimerson på Folkhälsomyndigheten.

Bland män i åldern 35 till 44 år har förstagångsinsjuknandet i stroke ökat med 18 procent sedan mitten av 90-talet. Bland kvinnor i samma ålder är ökningen 16 procent under motsvarande period. Ökningen är störst bland lågutbildade som bara har en grundskoleutbildning.

Uppgifterna från Folkhälsomyndigheten kommer att presenteras i en rapport inom några veckor.

Oklart vad ökningen beror på

Det handlar om ungefär 380 personer i åldern 35 till 44 år som insjuknar i stroke varje år. Även om det är förhållandevis få unga personer som drabbas av stroke jämfört med de äldre, så ser Folkhälsomyndigheten allvarligt på den här trenden.

– Ökningen i den här åldern är oroande. Det får ofta förödande konsekvenser för den drabbade och deras anhöriga. De har ofta barn och familjer som påverkas. Det är oklart vad ökningen beror på, säger Inger Heimerson på Folkhälsomyndigheten som arbetar med rapporten.

Allt färre äldre drabbas

I åldersgruppen 45 till 64 år minskar insjuknandet i stroke bland män, men inte bland kvinnor. De allra flesta som insjuknar tillhör de äldre åldersgrupperna och de är också bland de äldre som den snabbaste minskningen skett.

Men det är fortfarande drygt 8.000 personer i åldern 75 till 84 år som insjuknar i stroke för första gången.  Varje år drabbas totalt 25.500 personer av stroke för första gången.

Stroke – vad är det?

Om man får en stroke, ett slaganfall, innebär det att man har fått en blodpropp eller en blödning i hjärnan. Det leder till en syrebrist i hjärnan som skadar de funktioner som styrs från området där blodproppen eller blödningen sitter. Stroke är livshotande och man behöver omedelbart få vård.

De flesta som får en stroke är över 65 år, men även yngre kan få det. Risken ökar om man till exempel röker, har högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes eller har förmaksflimmer.

Det är vanligt att man har kvar besvär efter en stroke, men det varierar från person till person. Med hjälp av vård och rehabilitering kan många bli bättre eller hitta nya sätt att göra saker på.

Om man får en stroke är det vanligt att man plötsligt får:

  • Domningar eller förlamning i ansikte, armar och ben, ofta i ena kroppshalvan
  • Svårt att tala eller förstå vad andra säger
  • Synstörningar på ena eller båda ögonen
  • Svårt att gå
  • Oförklarlig yrsel, ostadighet eller balansproblem.

Ju snabbare man får vård, desto större är möjligheten att besvären försvinner eller blir bättre.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.