Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) tycker att vi borde titta på Danmarks exempel när det gäller straffrabatt, men Ardalan Shekarabi (S) säger att experterna inte håller med.

Strömmer (M): Ta efter Danmark för att trycka tillbaka grov brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi och justitieminster Gunnar Strömmer (M) debatterade i SVT:s Aktuellt om slopad straffrabatt kan minska grov brottsligheten och gängkriminalitet. Regeringen vill nu helt slopa straffrabatten från 18 år och uppåt, och utreda slopad straffrabatt för unga under 18 år.

I onsdagskvällens debatt i SVT:s Aktuellt diskuterade justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson och tidigare civil- och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi hur Sverige ska hantera den ökande gängkriminaliteten.

Slopad straffrabatt i Tidöavtalet

Bland annat diskuterades sänkt straffmyndighetsålder, förebyggande åtgärder och slopad straffrabatt. Förra regeringen tog bort straffrabatt för 18- till 20-åringar för brott med minimistraff på ett års fängelse

Tidöavtalet vill gå längre och slopa straffrabatten helt från 18 år och uppåt, och att en avskaffad straffrabatt för unga under 18 år ska utredas.

(S): Ökar brottsrisken

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson och tidigare civil- och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi påpekar att förra regeringen remitterade frågan.

– Sakkunniga remissinstanser var ganska överens om att det finns allvarliga risker för att det till och med kan öka risker för brottslighet om unga som begår mindre allvarliga brott exponeras för risker att hamna i gängkriminalitet eller till och med våldsbejakande extremism.

(M): Göra som Danmark

Men justitieminister Gunnar Strömmer menar att det redan finns många goda exempel i Sveriges geografiska närhet att ta efter.

– Jag tycker att vi ska ta intryck av erfarenheten i andra länder. Om vi exempelvis våra nordiska grannländer, och om vi tittar på Danmark som ju är ett av de länder som ju faktiskt lyckats trycka tillbaka den grova organiserade brottsligheten och gängkriminaliteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.