Studie: Antikroppar mot covid-19 ger långvarigt skydd

Uppdaterad
Publicerad

De som utvecklar antikroppar mot covid-19 har ett skydd mot viruset under en längre tid. Det visar en ny omfattande isländsk studie.

– Det finns inga indikationer på att andelen antikroppar börjar minska kort efter tillfrisknandet, säger Kari Stefansson, vd för testföretaget.

Av de 30 000 personer som testats på Island har nästan en procent utvecklat antikroppar mot coronaviruset, visar studien som genomförts av genetikföretaget Decode Genetics.

Enligt studien finns det inget som tyder på att andelen antikroppar minskar i rask takt efter tillfrisknandet, vilket varit ett orosmoln när det kommer till coronaviruset, rapporterar Islands public servicebolag RUV.

Färre antikroppar hos kvinnor

– Vi har testat ett stort antal personer och våra resultat är otvetydiga, säger företagets vd Kari Stefansson. 

Bland de testade personerna kunde man även se att äldre personer bar på fler antikroppar än yngre – och män fler än kvinnor.

– Kvinnor behöver inte lika många. De blir generellt mindre sjuka än män, även om de har färre antikroppar, säger Kari Stefansson.

Andel som inte har antikroppar

Omkring 9 procent av dem som testat positivt för coronaviruset hade inte utvecklat några antikroppar alls. En förklaring till det kan vara felaktiga provsvar från testerna av pågående coronasmitta, säger Stefansson.

– Den andra tänkbara orsaken är att kroppen kan slå ut det här viruset genom T-celler och inte bara antikroppar. Men det får framtida studier utröna.

Island har totalt 1 926 konstaterade fall av covid-19 och tio bekräftade dödsfall, enligt Johns Hopkins universitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.