Löpare Foto: TT

Forskning: Träning minskar cancerbehandlingens symptom

Uppdaterad
Publicerad

Forskare bakom en pågående studie blir allt mer övertygade om att träning kan motverka extrem utmattning hos cancerpatienter. I studien fick över 100 cancerdrabbade kvinnor ägna sig åt intensiv träning.

– Många var osäkra på om patienterna skulle klara av det, men inte vi, säger professor Yvonne Wengström.

Cytostatikabehandling, tidigare känt som cellgiftbehandling, är en form av cancerbehandling som angriper cancerceller och kan vara väldigt påfrestande för kroppen. Man kan till exempel må illa, tappa håret eller drabbas av infektioner. Det kan även leda till extrem trötthet långt efter behandling.

Yvonne Wengström är en av personerna bakom en ny omfattande forskningsstudie från Karolinska institutet som visar att högintensiv träning hjälpa mot trötthetsrelaterade bieffekter och lindrar symptombördan vid cancerbehandling.

– För många är tröttheten det största och mest besvärande symptomet. Vissa upplever den i tio år efter behandlingen, säger Yvonne Wengström, professor på Karolinska institutet.

240 kvinnor deltog

Forskningsstudien är en av de mest omfattande i ämnet. I studien deltog 240 kvinnor med bröstcancer. De placerades slupvis i tre grupper.

Grupp 1 fick under den 16 veckor långa cytostatikabehandlingen delta i ett träningsprogram med styrketräning och högintensiv träning som var professionellt ledd.

Samma gällde för grupp 2, men styrketräningen byttes ut mot måttligt ansträngande konditionsträning.

Grupp 3 deltog inte i ett träningsprogram.

”Man ökar livskvalitén”

Resultatet visar att de två grupperna som ägnade sig åt träning kände av tröttheten mycket mindre. Symptomlindringen var störst hos gruppen som kombinerade högintensiv intervallträning med styrketräning.

– Tröttheten är otroligt påverkbar med träning. Den lindrar även smärta i kroppen. Man ökar livskvalitén genom att lindra andra typer av symptom så som nervpåverkan och illamående.

Wengström understryker att det inte behöver röra sig om långa träningspass för att det skulle ge en påverkan, utan att det räcker med att ägna sig åt den högintensiva träningen i 30 – 40 minuter.

Forskningsprojektet har nu pågått i två år, och man fortsätter samla in data från de patienter som fortsatt med träningen och dess effekt på symptomlindring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.