Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Studie: Var tredje med nedsatt immunförsvar bildar inga antikroppar efter Pfizer-vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje person med allvarligt nedsatt immunförsvar bildar inga antikroppar efter Pfizervaccination mot covid-19. Det visar en ny svensk studie, från Karolinska Universitetssjukhuset i samarbete med Karolinska Institutet, som har analyserat antikroppsvar, som tecken på immunitet mot covid-19.

Studien, som ännu inte är publicerad i en vetenskaplig tidsskrift och därmed inte heller referatgranskad, har analyserat antikroppsvar efter två doser av Pfizers vaccin hos 539 personer varav 449 har nedsatt immunförsvar. Av dem med nedsatt immunförsvar saknade 28 procent antikroppssvar trettiofem dagar efter sina andra vaccination.

I Sverige bedöms cirka 40 000 individer ha ett kraftigt nedsatt immunförsvar. Flera i den här gruppen är också extra känsliga för infektioner och därmed även covid-19. 

Coronapandemin

– Regeringen har tillsammans med Folkhälsomyndigheten nyligen meddelat att restriktioner tas bort den 29 september och sagt att vaccinerade i princip kan leva som vanligt. Men enligt vår studie är det fortfarande osäkert om de med kraftigt nedsatt immunförsvar kan leva som vanligt säger Soo Aleman, överläkare och docent på Karolinska Universitetssjukhuset.

Organtransplanterade står ut

I studien har patienterna delats upp i fem olika grupper utifrån diagnos. De som har undersökts är HIV-patienter, patienter med medfödd immundefekt, patienter som gjort organtransplantation, patienter som gjort stamcellstransplantation och patienter med kronisk lymfatisk leukemi.

Antikroppssvar och nivåer varierade dock mycket mellan de med nedsatt immunförsvar.

Lägst antikroppssvar hade organtransplanterade där 57% saknade antikroppssvar, och näst sämst patienter med kronisk lymfatisk leukemi där 37% saknade antikroppsvar efter vaccination. Endast 3 procent av hiv-infekterade patienter saknade däremot antikroppssvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet