Foto: Pontus Lundahl/TT

Studier visar att coronaviruset kan smitta tidigare än man trott

Uppdaterad
Publicerad

Flera studier pekar mot att viruset kan smitta tidigare i sjukdomsförloppet. Något som kan förklara varför äldreboende har drabbats av smittan, menar Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Vårdföretaget Attendo anser sig ha belägg för att det i huvudsak är symptomfri personal i deras verksamhet som smittat äldre. Men från Folkhälsomyndigheten är fortfarande uppmaningen att det viktigaste är att den som har symptom ska vara hemma, trots att både EU:s och USA:s myndigheter numera räknar med att man kan vara smittsam två dygn innan.

Det finns också en viss risk att coronaviruset kan vara luftburet, enligt WHO. Det skulle i så fall innebära att mindre droppkärnor kan spridas med luften och inandas. Det är dock inte vetenskapligt fastställt.

Coronaviruset har sedan tidigare bedömts spridas som en så kallad droppsmitta, där vätskedropparna från exempelvis en nysning snabbt faller till marken. Den stora smittrisken tros fortfarande ligga i att utsättas för just nysningar, hostningar eller kontaminerade ytor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet