Foto: Scanpix

Sture Bergwall: ”Finns inga bevis”

Uppdaterad
Publicerad

Debattinläggen i Dagens Nyheter är skrivet av en feg och dåligt påläst Lambertz, enligt Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick.

I ett mejl till SVT Nyheter skriver han att det finns många ansvariga som måste ställas till svars för sitt agerande i rättssaken där han själv är huvudperson.

”De 'tunga bevis' Lambertz hänvisar till är utredda i resningsansökningarna och finns alltså inte.”

Det skriver Sture Bergwall i ett mejl till SVT Nyheter, rörande Göran Lambertz debattinlägg i DN i dag.

Fallet Thomas Quick

I sin blogg skriver han även att Göran Lambertz är feg som inte skriver vilka fall Lambertz menar när han lista fem uppgifter som Sture Bergwall lämnat, som enligt Lambertz bara kan komma från Bergwall själv.

”Göran Lambertz är lika dåligt påläst nu som 2006. Jag skall inte påstå att han  tagit hjälp av Claes Borgström eller Christer van der Kwast men jag kan inte låta bli att tänka tanken.” , skriver Sture Bergwall i sin blogg.

”En demokratifråga”

Bergwall skriver också till SVT Nyheter att han sedan länge önskat en kommission som granskar rättssaken.

”Jag är frikänd för tre mord och det räcker för att en kommission skall tillsättas. Tre mördare går fria, anhöriga har fått lida, min familjs lidande är oerhört och själv hålls jag fången sedan mera än två decennier. Rättssäkerheten är en demokratifråga.”

Han anser att kommissionen måste söka svar på hur detta kunnat ske, och särskilt titta på samspelet mellan kliniken i Säter och polisarbetet. Han nämner många obesvarade frågor.

”Det var en åklagare och en förhörsledare. Samma rättsläkare, Anders Eriksson, och samma 'minnesexpert' som var åklagarens expert, domstolens expert och som bedrev egen forskning samtidigt – i alla utredningar”, skriver Sture Bergwall.

Han håller med Leif GW Persson om att polis och åklagare borde ställas inför rätta, särskilt de ansvariga på Säters rättspsykiatriska anstalt.

”Vad var det för terapi som bedrevs på Säter? Att psykologen Birgitta Ståhle och minnesexperten Sven-Åke Christiansson hade samma handledare, vad betydde det? Vad betydde det att förhören med mina syskon och andra medlemmar i familjen plockades ur förundersökningarna? Vilken roll hade advokaten? Och domstolarna, hade de kunnat agerat aktivare?” skriver Sture Bergwall och fortsätter:

”Det är viktigt också att ansvariga ställs till svars. Är det för sent för rättsliga åtgärder så kan en kommission i vilket fall utpeka ansvar vilket är viktigt för mig, utpekade medgärningsmän,som gång på gång nämns i domarna, offrens anhöriga och för min familj.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet