De båda arbetstagarrepresentanterna i Swedbanks styrelse sålde sina aktier de just fått i mitten av februari i år, en vecka före Uppdrag Gransknings avslöjande om penningtvätt. Foto: Tomas Oneborg, TT arkiv

Styrelseledamöter sålde Swedbank-aktier före SVT:s avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

De båda arbetstagarrepresentanterna i Swedbanks styrelse sålde sina aktier de just fått i mitten av februari i år – en vecka före Uppdrag Gransknings avslöjande om penningtvätt. Aktieförsäljningarna godkändes av Swedbanks jurister. I samband med avslöjandet rasade Swedbanks aktie.  

Just nu pågår en utredning om misstänkt insiderbrott i Swedbank. Utredningen gäller den information som bankens ledning gav 15 storägare efter att man fått information om ett kommande avslöjande i Uppdrag Granskning.  

Nu kan SVT berätta att två styrelseledamöter sålde Swedbankaktier under samma tid.  

I samband med att de anställda fick den årliga tilldelningen av Swedbankaktier sålde de två arbetstagarrepresentanterna aktierna. Något de gjort till och från även tidigare år. De båda representanterna säger till SVT att de inte hade någon information om det kommande programmet  när de sålde aktierna. De båda fick godkänt av bankens juridiska avdelning att sälja aktierna.  

Aktien rasade 

Den dagen banken fick detaljerade frågor och information om det kommande avslöjandet om misstänkt penningtvätt, det vill säga 13 februari, sålde en av styrelsens ledamöter, den ene arbetstagarrepresentanten, de aktier han fått genom bankens aktieprogram samma dag. 

I två omgångar sålde han totalt 220 aktier till en aktiekurs på närmare 206 kronor. Försäljningen gav cirka 25 000 kronor. Efter en rad avslöjande om bankens misstänkta samröre med penningtvätt har aktiekursen på cirka en och en halv månad sjunkit till under 140 kronor. 

Frågade banken 

Ledamoten skickade på kvällen, dagen före försäljningen, ett mejl till Swedbanks juridiska avdelning som upprättar listor på de så kallade insynspersoner som inte får handla med aktier under vissa perioder. Han frågade om det var ok att han fick sälja Swedbankaktier. SVT har tagit del av det mejlet och svaret på morgonen den 13 februari där försäljningen får godkänt.

Enligt styrelseledamoten skedde försäljningen, likt tidigare år, på grund av skatteskäl då man måste skatta för tilldelningen av aktierna även om man inte säljer dem det året. 

Ville ”vikta om portföljen”

Även arbetstagarnas andre representant i styrelsen, som är suppleant, sålde de aktier han fick i februari. Den försäljningen skedde dagen efter Swedbanks ledning fick information om det kommande avslöjandet. Även han fick och sålde 120 aktier till ungefär samma pris.

– Jag frågade en jurist om fick jag sälja eller inte.  Och jag fick besked om att jag fick sälja, säger han till SVT.  

Han berättar att han tidigare år ibland sålt och ibland behållit de aktier han fått från Swedbank.  Styrelsesuppleanten säger att skälet till att han sålde aktien var att han ville ”vikta om” sin aktieportfölj.  

– Jag tyckte jag hade tillräckligt med sådana aktier i min portfölj. Jag vill inte vikta för tungt åt Swedbank. 

Den andre styrelseledamoten har även 2018 och 2017 sålt sina tilldelade bankaktier som ingår i aktiebonusprogrammet Eken. Han sålde dem då under en två-veckorsperiod efter tilldelningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.