Rosa Sandén, 15 år, styrketränar. Foto: Scanpix

Styrketräning stark trend bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit vanligare med styrketräning i låg ålder men myterna om skaderisker lever kvar.

Allt fler yngre tonåringar styrketränar i Sverige. Och det är bra. Att styrketräning kan skada skelettet hos barn och unga är en seglivad myt.

Instruktören Helena Hugosson sätter i gång den taktfasta musiken och gruppen med ett femtontal killar och tjejer i åldern 13-18 år börjar slita med cirkelträningen. Friskis & Svettis Stockholm har startat en träningsskola för ungdomar i tonåren. Snabbt sprider sig den omisskännliga doften av hårt fysiskt arbete.

-Det är jätteroligt. Man får lära sig många övningar och att förhindra skador, säger Umid Bahrami, 14.

-Jag har alltid velat komma i gång. Jag springer mycket i skogen men jag har svaga muskler, säger Rosa Sandén, 15.

Fler unga träningssugna

I dag tillåter ett antal träningskedjor att ungdomar under 16 år tränar i gymmet,  under överinseende av målsman eller instruktör.

-Det är en tydlig skillnad mot för fem-tio år sedan. I dag kan tjejer mellan 13 och 15 år vilja komma in i styrkehallen för att köra. De har lärt sig från skolan och går in och äger gymmet, säger Peter Anderson, utvecklingsansvarig för styrketräning på Friskis & Svettis Stockholm.

Han får medhåll hos flera av sina konkurrenter.

-Fler yngre vill komma i gång. Många föräldrar vill att deras barn ska göra någon fysisk aktivitet, säger Åsa Sjöström, operativt ansvarig på World Class Sverige.

-De har blivit mer medvetna om träningens positiva effekter i det dagliga livet, säger Anders Carlson, vd på Actic.

Nya rekommendationer

2009 gick Riksidrottsförbundet, RF, ut med nya riktlinjer kring träning för unga. Från att ha haft en försiktig hållning rekommenderade förbundet nu barn och unga från sju års ålder att börja träna. Vetenskapen hade visat att styrketräning förhindrar skador och stärker skelettet även hos ungdomar.

-Sverige är 30 år efter många andra länder. Här har styrketräning fått en negativ stämpel, där det kopplas ihop med dopning och kroppsbyggare. I stället lyfts konditionsträning fram, trots att styrketräning är minst lika bra för hälsan, säger Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi vid högskolan i Dalarna, som låg bakom rapporten från RF.

Myter lever kvar

Han är starkt kritisk till att attityderna till styrketräning för unga hos idrottslärare och ledare inte följt med i utvecklingen. En gammal felaktighet är att belastningarna kan skada barnens skelett.

-Det är ett rent påhitt. Det finns inga som helst belägg som ens pekar åt det hållet. Idrottslärare som fått sin utbildning för 20 år sedan är fast i de tankarna.

Maxine Gripberg, 16, lägger ner skivstången efter att ha kört slut på sina krafter. För henne råder inget tvivel om att träningen gör henne gott.

-Man blir gladare och lever mer hälsosamt. Jag tränar för att bli starkare, snabbare, piggare, snyggare, allt!

Därför ska unga styrketräna

  • Träningen gör skelettet starkare och minskar risken för skador.
  •  Motoriken blir bättre, vilket i sin tur ger en bredare rörelsearsenal.
  •  Stark muskulatur är kroppens bästa hälsoförsäkring, eftersom en viktig antioxidant, glutation, finns i musklerna. När en skada uppstår släpps ämnet ut i blodet, vilket hjälper läkningen. Har man mycket muskler har man också mer glutation.
  •  Styrketräning medför bara en mycket liten risk för skador. En ung människa som spelar fotboll är 1 500 gånger mer benägen att skada sig än en som styrketränar.
  •  Under de unga åren är människor som mest mottagliga för träning. Det är då man lägger grunden för sin framtida fysik, hälsa och sina motionsvanor.

Källor: Riksidrottsförbundet, professor Michail Tonkonogi (TT)

Träningsråd för unga

  • Ålder för träningsstart beror på barnets utveckling, men 7-8 år är ett riktmärke.
  • All träning för barn ska vara i form av lek, anpassad till barnets mognad och under ledning av en kunnig tränare.
  • Starta med 1-3 styrketräningspass i veckan, som är 20-40 minuter långa.
  • Alla pass ska börja med en 10-15 minuter lång uppvärmning.
  • Börja med 8-12 övningar för olika muskelgrupper, gör 1-2 set av minst 12 repetitioner. Börja utan belastning för att lära in rätt teknik. Med större erfarenhet kan både antalet set och belastning ökas.
  • I puberteten är det viktigt med mer explosiv träning.
  • Fokusera på de stora muskelgrupperna i övningar med ett stort rörelseomfång.
  • Sträva efter variation i övningarna, ju fler desto bättre. Kombinera med koordinations- och balansträning.

Källa: Riksidrottsförbundet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.