Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksbankschefen Stefan Ingves håller pressträff efter räntebeskedet om att höja styrräntan med 0,5 procentenheter, från 0,25 till 0,75 procent.

Styrräntan höjs till 0,75 procent

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken höjer styrräntan med 0,5 procentenheter, från 0,25 till 0,75 procent. Det är den högsta höjningen på 22 år. Direktionens prognos är att räntan kommer att höjas ytterligare och ligga nära 2 procent i början av nästa år, uppger Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken har under torsdagsmorgonen lämnat besked om en ny styrränta. Den nya styrräntan landar på 0,75 procent. Efter att ha legat på 0 procent och lägre sedan 2014 ändrades styrräntan i maj och har sedan dess legat på 0,25 procent.

– Budskapet är tydligt den här gången, inflationen är för hög och då är det dags att höja styrräntan. Det meddelar Riksbankschefen Stefan Ingves vid Riksbankens presskonferens under torsdagen. 

Inflationen har stigit snabbt och väntas vara kvar över 7 procent under resten av året.  Risken har därmed ökat för att den höga inflationen ska bita sig fast i pris och lönebildningen, skriver Riksbanken i pressmeddelandet som publicerades under morgonen.

– Inflationen är alldeles för hög och den sprider sig i ekonomin och det här är kännbart och dyrt både för hushåll andra och det skapar osäkerhet i den svenska ekonomin. Därför behöver vi höja räntan, Säger Stefan Ingves.

Senaste gången en så kallad dubbelhöjning ägde rum var I februari 2000 då Riksbanken höjde styrräntan, dåvarande reporäntan, med 50 punkter från 3,25 till 3,75 procent.

”Riksbankens verktyg är att höja räntan”

Mohammed Salih, Sparekonom Fundler är en av flera experter som räknade med en räntehöjning.

– Det är på grund av att den skenande inflationen har nått över 7 procent. Riksbankens uppgift är att behålla prisstabilitet över tid och där är vi inte just nu. Riksbankens verktyg för att få bukt med detta är att höja räntan. 

Maria Landeborn, Sparekonom Danske Bank är inne på samma spår.  

– Man ser en ökad risk att inflationen förblir hög. Den väntas vara över 7 procent under hela 2022, och risken finns ju då att den biter sig fast och gör avtryck i våra löner. Därför ser man att man måste strama åt snabbare och höjer räntan med 0,5 procentenheter.

SEB förutspår, efter dagens väntade dubbelhöjning, ytterligare en höjning vid nästa räntebesked i september och styrräntan skulle därmed att ligga på 1,25 redan i höst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mohammed Salih, sparekonom på Fundler och Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank om räntebeskedet. Foto: SVT/TT

Enligt Riksbankens prognos väntas styrräntan höjas ytterligare framöver. 

– Vi tror att räntan kommer att höjas ytterligare på kommande möten och lägga sig någonstans runt 2 procent längre fram, säger Stefan Ingves.  

Här kan du räkna på hur en höjning av boräntorna slår mot din ekonomi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.