Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är vår plikt att blockera gatorna”, säger en demonstrant i Khartoum. Se bilderna från huvudstaden i klippet. Foto: Reuters & AFP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Militärkupp i Sudan – undantagstillstånd i landet

Uppdaterad
Publicerad

Sudans premiärminister och andra ledande politiker har satts i husarrest eller gripits, i en statskupp orkestrerad av militären. Sju personer dödades och 140 personer har skadats i oroligheterna på måndagen. I landet råder nu undantagstillstånd. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är ”djupt oroad” över situationen.

Flygplatsen och internet stängdes ned och statstelevisionen sänder patriotisk musik sedan huvudkontoren för både radio och tv i ”tvillinghuvudstaden” Omduram stormats av ”samlade militära styrkor”.

På gatorna i huvudstaden syns soldater och medlemmar av paramilitära grupper, som uppges ha beordrats ut med uppgift att inskränka civilas rörelsefrihet.

Men parallellt har demokratigruppen SPA kallat till gatuprotester för att motverka militärkuppen. En mängd demonstranter ses vifta med flaggor och bränna däck på Khartoums gator. Sju demonstranter ska ha dött och 140 skadats, enligt Reuters.

Premiärministern i husarrest

Gryningsräderna på måndagen kom efter en tid av spänning mellan militären och Sudans civila regering. Enligt Reuters källor har premiärminister Abdalla Hamdok satts i husarrest och ett antal politiker från regeringsvänliga partier och det civil-militära råd som styr landet gripits.

Enligt uppgifter från landets informationsdepartement greps premiärministern för att han inte ville stödja militärkuppen.

”Efter att han vägrat vara en del av kuppen greps premiärminister Abdalla Hamdok av en arméstyrka och fördes till en icke-identifierad plats”, heter det i ett uttalande från departementet.

Internationell oro för situationen

Utrikesdepartementet har inte kännedom om att några svenskar drabbats i oroligheterna. Svenskar på plats uppmanas att följa händelseutvecklingen och hålla sig informerade.

I ett Twitterinlägg skriver utrikesminister Ann Linde (S) att hon är ”djupt oroad” av uppgifterna om militärkuppen.

”Sverige kommer fortsatt att stödja det sudanesiska folket och den demokratiska övergången”, skriver hon.

FN:s generalsekreterare António Guterres kräver att samtliga som gripits i kuppen ”måste släppas omedelbart”.

EU:s utrikeschef Josep Borell skriver på Twitter att han följer händelserna i Sudan med ”yttersta oro”.

USA:s särskilda sändebud för Afrikas horn, Jeffrey Feltman, säger att uppgifterna om en militärkupp är djupt oroande. En sådan skulle bryta mot den grundlagsdeklaration som antagits och motarbeta ”det sudanesiska folkets demokratiska strävan”, enligt Feltman.

  • Sudan har ett förflutet som brittisk koloni. Genom Nilen spelade landet en viktig geostrategisk roll för bland annat bevattningen i Egypten.
  • Sudan blev självständigt 1956, därefter följde decennier av konflikter och inbördeskrig. I juli 2011 delades landet och Sydsudan bildades. En rad tvister och oroligheter kvarstår dock.
  • Det oljerika landet har omkring 43 miljoner invånare. Huvudstaden heter Khartoum.
  • Sudan regeras sedan 2019 – då den hårdföre Omar al-Bashir avsattes – av ett civil-militärt råd och en civil regering. Spänningarna i övergångsstyret har ökat sedan myndigheter sade sig ha stoppat ett kuppförsök i september.
  • Den senaste tiden har Sudan skakats av upprepade protester. Motståndare till regeringen vill se militären ta full kontroll medan regeringsanhängare vill se en fortsatt utveckling mot demokrati och fullt civilt styre.

Källa: UI/Landguiden/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.