Foto: Matcha Mylkbar/Instagram

Sugen på en smurflatte? Här är höstens kosttrender

Uppdaterad
Publicerad

Vegansk superdryck och bröd bakat på kokosmjöl – höstens kosttrender petar ner chiafrön från topplistan och lyfter fram nykomlingar som blå smurflatte och drickbar vinäger. Samtidigt blir allt fler mer intresserade av produkter som stärker och ger energi, istället för klassisk bantning.

Det har blivit dags att krypa upp i soffan och omfamna höstmörkret. För många innebär hösten även en nystart vad gäller kost och hälsa.

En av de största kosttrenderna inför hösten är drickbar vinäger som sägs hjälpa till att hålla blodsockret nere samt förbättra mättnadskänslan. Den som vill haka på trenden kan till exempel börja med äppelcidervinäger.

Men som alltid vid kosttrender finns det två sidor av myntet.

Professorn kritisk till att dricka vinäger

Mai-Lis Hellénius är professor och överläkare vid Karolinska institutet och forskar kring livsstilsfrågor och kost. Hon är skeptisk till att dricka vinäger.   

– Nej, man ska inte dricka så mycket vinäger. Det sänker glykemiskt index i kroppen vilket innebär att man får lite lägre blodsockerstigning. Så det man kan säga är att det är bra att ha vinäger på salladen, men att dricka det är inte att rekommendera.

Fenomen på Instagram – smurflatten

En annan trend som blivit stor i flera länder, efter inspiration från ett veganskt kafé i Australien, är den veganska superdrycken som kallas smurflatte.

Det är en blå latte gjord på bland annat blått algpulver och spirulina. Smurflatten har blivit ett fenomen på Instagram och sägs vara en riktig vitaminbomb som stärker immunförsvaret. 

– I de flesta sådana här trender som kommer finns det något bra och klokt. Men det jag förspråkar framför snabba enkla lösningar är att man ser över hela sin livsstil. Risken är att det blir 'nu gör jag något hälsosamt', men man gör inget åt de verkliga problemen, säger Mai-Lis Hellénius.

Allt fler blir flexitarianer

Två andra trender som kommer starkt enligt närings- och träningsexperten Martin Kreutzer, anställd vid Köpenhamns universitet, är intresset för fett och intresset för att bli så kallad flexitarian.

– Trenden för att äta mindre kött växer mer och mer. Det medför att det kommer många nya produkter på marknaden, vegetariska alternativ med protein. Men det är en kulturell utveckling som tar tid. Även om fler och fler väljer den vägen så är det är en trend som vi bara sett starten på, säger han.

LÄS MER: Så ska du äta för ditt och klimatets bästa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.