Foto: SVT

Sundström ”mycket besviken” på Wolf

Uppdaterad
Publicerad

Det var en besviken, och kritisk, Anders Sundström som höll en pressträff i dag efter beskedet att han inte föreslås till omval som Swedbanks styrelseordförande. Han framförde hård kritik mot förre vd:n Michael Wolf och mot vissa av bankens ägare.

Tidigare i dag kom beskedet att valberedningen ändrat sitt förslag inför stämman i nästa vecka. Till ny ordförande föreslår valberedningen, istället för Anders Sundström, nuvarande vice ordföranden Lars Idermark.

Vid pressträffen sa Sundström att han själv fick beskedet först i går kväll.

Swedbank sparkar sin vd

– Flera månaders mediecirkus går mot sitt slut, sa han.

Anders Sundström uttryckte sin besvikelse över vad som hänt men sa sig också respektera valberedningens nya uppfattning.

– Jag har varit med förr. Jag vet vad som gäller. Det har inte varit ett självändamål för mig att sitta kvar.

Anders Sundström sa bland annat att han är stolt över vad han, styrelsen och medarbetarna uträttat i banken sedan 2009. Han påpekade att Swedbank är en av Europas stabilaste banker och att det kommande bokslutet inte kommer att göra någon aktieägare besviken.

”Inte en enda krona från staten”

– En fantastisk värdeutveckling där en närmast konkursmässig bank bringats på fötter igen utan att det kostat staten en enda krona, tillade Sundström.

Den avgående styrelseordföranden påpekade bland annat att oika försök att ta över banken ”har slagits tillbaka”

– Styrelsearbetet har hela tiden fungerat bra.

Kritisk mot Wolf och ägarna

Efter de inledande orden kom Anders Sundström in på frågan om han själv borde vara självkritisk. Han tycker att han och styrelsen hade kunnat göra saker annorlunda, särskilt när det gäller vd-frågan.

– Naturligtvis skulle jag kunna göra saker och ting annorlunda. Jag och styrelsen borde tidigare ha agerat i vd-frågan.

– Det är inte acceptabelt att det spreds en bild både inom och utanför banken att någon annan än vd styrde banken.

Han säger sig vara ”mycket besviken” på förre vd:n Michael Wolf.

Enligt Anders Sundström har de uppmärksammade fastighetsaffärerna skadat banken. Han riktar hård kritik mot de ägare som kritiserat Sundström offentligt.

– Det är för mig besynnerligt att vissa av de institutionella ägarna, som inte sitter i valberedningen, är så aktiva medialt.

– Detta bidrar till att trasa sönder valberedningarnas legitimitet. Jag skulle välkomna diskussion inom dessa institutioner om hur beslut fattas, av vem och på vilka grunder.

Ingen ny vd före stämman

Anders Sundström sa också att ingen ny vd för Swedbank kommer att utses före stämman som hålls den 5 april.

– Vi har en tillförordnad vd som fungerar väldigt bra, sa Sundström.

Han antydde också att att han ser tillförordnade vd:n Birgitte Bonnesen som den lämpligaste att efterträda Michael Wolf.

– Med det visade jag vem jag tror är en av de starkaste i banken att bli vd, sa han om utnämningen av Bonnesen till tillförordnad chef.

Förnekar inblandning

Vid pressträffen förnekade Anders Sundström inblandning i bankens affärer med det konkursade gruvbolaget Northland Resources. Han sa att han bara förmedlat en kontakt mellan Northland och Swedbank, inte varit inblandad i själva affären.

Den avgånde Swedbanksordföranden sa inget om vad han själv tänker göra i framtiden.

– Jag har jobbat i hela mitt liv och vill fortsätta jobba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank sparkar sin vd

Mer i ämnet