Kocken Susanne Jonsson i Go'kvälls kök. Foto: SVT

Go'kväll-Susanne 5 mattips för Valentin

Uppdaterad
Publicerad

Go'kvälls populära kock Susanne Jonsson bloggar om mat och lagar Allahjärtansmeny i veckan. Vi bad henne sammanställa sina bästa Allahjärtanstips.

1. Tänk på vem du lagar till, och ha roligt!

Lyssna in noga vad din älskling gillar och laga något du känner dig relativt bekväm med. Experimentera och testa innan om du känner dig osäker. Ett bra knep är att servera något man kan förbereda i förväg, kanske speciellt viktigt om man känner sig lite nervis. Mitt bästa tips är ändå alltid att ha roligt, då blir det oftast bra! 

2. Råvaror är viktigt

I februari är det mycket fisk och skaldjur i säsong i Sverige. En del gillar ostron, men det kan vara väldigt svårt att få tag på utanför storstäderna så vi har satsat på ett paket med allt i ett, grönsaker, fisk och skaldjur. Vegetariskt är hett även i år, kommer fortsätta vara det också. Det viktigaste är så klart vad du och din gäst gillar själva.  

3. Du behöver inte vara stjärnkock

Det är definitivt tanken som räknas. Känns det jätteosäkert att laga mat? Köp fina räkor och gör en lyxig räkmacka. Eller förbered en lasagne dagen innan. Ett tips är att lägga lite extra krut på presentationen. Garnera med lyxiga saker som till exempel jordgubbar och fikon. Gör en plockbricka med sådant som kan vara helt klart i förväg. 

4. En god middag är en fantastisk kärlekspresent

Så länge någon försöker sitt bästa så är det den finaste presenten en kan få. Sedan är det ett bra tillfälle att skapa en skön stämning. Städa, tänd ljus, köp fina blommor, duka fint, välj musik och hoppa över saker som att berätta 5 gånger hur dyra ostronen var. Det kommer att framgå ändå. Det viktigaste är att gästen är nöjd. Det kan innebära varmkorv och chokladmjölk lika väl som ostron och champagne.   

Det finns många råvaror som sägs stimulera kärlek på olika sätt, svårt att få det bekräftat i forskning, men det finns många tips i böcker och online. Vanilj, jordgubbar, ingefära, chili, choklad till exempel.

5. Du har alltid tid att laga god mat

Jag har flera recept som går att förbereda lång tid innan och som du sedan lägger sista handen vid precis innan servering. Vill du göra helt färdigt i förväg? Kolla in de här lasagnerna. Årets största succé så här långt är den rostade blomkålslasagnen. Den kan du göra klar dagen innan. Servera med en god sallad och värm bröd i ugnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.