Vid ingen eller mycket svag signal ska telefonen automatiskt skifta till en annan operatör, men i det här fallet var signalen ändå så stark att omkoppling aldrig skedde.
-Det var olyckliga omständigheter som gjorde att det inte fungerade, säger Nils-Erik Norin, på larmcentralen i Malmö, till SVT Text & Webb.
Nådde bekant men inte 112
Det var natten till söndagen som en personbil körde in i ett träd utmed en mindre grusväg i Mellbystrand. En passagerare omkom, troligen omedelbart. Föraren, en ung man, skadades allvarligt men var vid medvetande när en hundägare hittade mannen utanför bilen nio timmar senare.
Hundägaren försökte flera gånger ringa 112 utan att komma fram. När det inte fungerade ringde han en bekant som inte heller nådde fram på 112. Först när han ringde 90 000 kopplades samtalet fram.
-Vi var själva konfunderade över hur det här kunde ske. 112 och 90 000 fungerar precis likadant, så det var helt slumpmässigt att samtalet kopplades fram med det gamla numret, säger Nils-Erik Norin.
Samtalen kopplades via olika master
De båda männen som försökte komma fram har båda Telenor som operatör och befann sig nära varandra med ungefär samma avstånd till två olika mobilmaster. Det ena samtalet kopplades via masten i Laholm, det andra via masten i Malmö.
I det ena fallet var täckningen för dålig, men inte så pass dålig att omkoppling kunde ske. Att mannen ändå kunde nå ett annat nummer förklarar Norin med att täckningen kan variera inom ett mycket begränsat område.
Samtal kopplades utan signal
I det andra fallet är det fortfarande oklart varför mannen inte nådde fram till 112, däremot till 90 000.
-Mannen som ringde har uppgett att han inte fick någon signal, men samtalet är registrerat hos larmcentralen.
Nils-Erik Norin säger att signalen från mobiler ibland kan vara svag eller knastrig, så att personer inte tror att de kommer fram.
-Mitt råd är att vänta tills någon svarar. Om man lägger på och ringer igen hamnar man sist i kön och får vänta längre, säger han.
Teresa Skeppholm, SVT Text & Webb
Larmnummer
• Det gemensamma nödnumret 112 infördes i Sverige och övriga Europa 1996. I Sverige går det till operatörerna på 18 SOS-centraler i landet.
• 112 ska användas vid olyckor och akut fara och når bland annat räddningstjänsterna, polisen, flyg- och sjöräddning, giftinformationscentralen och en rad andra samhällsfunktioner för människor i nöd.
• Det gamla svenska nödnumret 90 000 infördes 1956 och fungerar fortfarande parallellt med 112. Tre av hundra nödsamtal till larmcentralerna kommer via 90 000.
• Varje år betjänar SOS Alarm i Sverige 3,8 miljoner anrop, alltså över 10 000 per dygn.
• I avtalet med staten ska en larmoperatör svara inom åtta sekunder. Genomsnittet år 2005 var 6,8 sekunder.
TT