Det är osäkert om lagförslaget om kvotering till bolagsstyrelser får stöd i riksdagen. Foto: TT

Svagt stöd i riksdagen för kvotering

Uppdaterad
Publicerad

280 börsbolag och ett 50-tal statliga bolag kommer att omfattas av den nya lagen, om den passerar riksdagen. Och det är högt tveksamt om den gör det.

280 börsbolag och ett 50-tal statliga bolag kommer att omfattas av den nya lagen, om den passerar riksdagen. Endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet har sagt ja till kvotering hittills.

”Ett slag i luften”

När Maria Arnholm (L) var jämställdhetsminister i den förra borgerliga regeringen öppnade hon för att överväga kvotering, om utvecklingen mot jämställdhet i bolagsstyrelserna fortsatte att stanna upp. I dag säger hon till SVT Nyheter att Liberalerna är emot lagstadgad kvotering. Jämställdhet i näringslivet är i första hand företagens ansvar.

– Det har länge gått trögt men de senaste tre åren har något hänt. Till exempel har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökat från 23 till 32 procent sedan 2013. Men framför allt ser vi fler jämställdhetsinitiativ hos företagen själva och en ökad andel kvinnor också på andra ledande positioner.

Maria Arnholm (L) menar att Sverige ligger längre fram än Norge, som har en ännu strängare lagstiftning än den regeringen föreslår i dag.

– Att lagstifta om kvotering är alltså inte bara tveksamt från principiella utgångspunkter utan också ett kraftfullt slag i luften, säger Maria Arnholm.

”Det går åt rätt håll”

Även Moderaternas förre partiledare Fredrik Reinfeldt öppnade under sin tid som statsminister för kvotering i näringslivet. I dag säger partiet att det är kritiskt till förslaget.

– Vi ser ju att näringslivet kan göra mer för att få en jämnare könsfördelning. Men vi tycker inte att lagstiftning är rätt väg att gå, säger Jessica Polfjärd (M), gruppledare för Moderaterna i riksdagen, till SVT Nyheter.

Vad tycker du om takten i arbetet med mer jämställda bolag?

– Jag tycker naturligtvis att det kan gå fortare, men det går ändå åt rätt håll. Och näringslivet borde själv svara på hur man ska arbeta med frågan.

Tycker du inte att de haft tid på sig att göra det?

–Jo, man kan tycka det. I ett modernt näringsliv har man olika människor med olika kompetenser och bakgrund. Men det betyder inte att politiken ska dra upp pekpinnar kring det. Dessutom berör det här förslaget väldigt få kvinnor. Ett större problem är att det fortfarande är en majoritet kvinnor som gör det mesta av det oavlönade arbetet i hemmet.

”Förminskar oss kvinnor”

Centerpartiet säger också nej, likaså Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

– Regeringen förminskar oss kvinnor när det inte är kompetens utan kön som ska avgöra. Dessutom äger inte staten alla bolag, och det är en självklarhet att den som äger ett bolag har också rätt att påverka vem som sitter i styrelsen, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.