Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här presenterar finansminister Elisabeth Svantesson (M) de nya förslag som rör utökat anstånd med skatteinbetalningar, på torsdagens pressträff med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Foto: Marko Säävälä/TT

Regeringen: Företagare ska få skjuta upp skatten

Uppdaterad
Publicerad

Besked om elprisstöd till företagare dröjer, men regeringen presenterar nu tre nya förslag som rör utökat anstånd med skatteinbetalningar.

– Det här kommer att göra skillnad, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Den höga inflationen och situationen på elmarknaden pressar både privatpersoner och företag. Innan lunch på torsdagen höll Elisabeth Svantesson och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) en pressträff, där regeringen gav besked om utökade möjligheter till skatteanstånd för företagen.

– Det handlar om att utöka de skatteanstånd som företagen kan ha i dag. Man skjuter helt enkelt upp betalningen, socialavgifter, skatt på inkomster och moms, säger Svantesson.

”Kommer underlätta”

Antalet anståndsmånader utökas från nio till tolv. Företagen kan även ansöka om anstånd retroaktivt, för april till juni 2022. Den bortre tidsgränsen flyttas därtill, från den 12 februari till den 12 september 2023.

Propositionen kommer att läggas på riksdagens bord och regeringen förväntar sig att de andra partierna kommer att stötta de föreslagna åtgärderna.

– De här tre förslagen kommer att underlätta för väldigt många företagare när man känner att det är tufft med likviditet, säger Elisabeth Svantesson.

– Vi gör bedömningen att det här kommer att kunna rädda en del företag som är på vippen just nu och har det väldigt, väldigt tufft.

Elprisstödet dröjer

Så sent som i förra veckan höll energi- och näringsministern en pressträff där hon gav beskedet att regeringen inte kan gå vidare med det föreslagna elstödet till företagen, eftersom det bryter mot EU:s statsstödsregler.

I stället meddelade regeringen att man på nytt ger Svenska kraftnät uppdraget att ansöka hos Energimarknadsinspektionen om att få betala ut ett generellt stöd till företagare. Ansökan ska lämnas in senast den 4 januari 2023, därefter ska Energimarknadsinspektionen genomföra en oberoende prövning.

Enligt Ebba Busch ska man inte se lättnaderna som nu presenteras som en följd av att regeringen inte har kunnat ge besked om elstödet utan som ett komplement till vad man redan har lagt fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.