Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Staten kan inte äga både Telia och TV4”

Elisabeth Svantesson (M): Utred hur staten kan lämna Telia

Publicerad

Regeringen bör omgående inleda en utredning för att bana vägen för en försäljning av statens ägande i Telia. Det säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Frågan om statens ägande i Telia har hettat till sedan EU i dag godkänt Telias förvärv av Bonnier Broadcasting, med TV4 och C More.

– Jag har ingenting emot affären, men att staten ska äga både SVT och TV4, det ser vi som ett stort problem, säger Elisabeth Svantesson till SVT Nyheter.

Svantesson efterlyser nu att regeringen omedelbart gör en analys av vad staten behöver behålla av Telia-tillgångarna.

– Nu behöver man göra en ordentlig analys. Det finns ju infrastruktur som är viktig för samhället, men resten, det som har med mediamarknaden och tjänsterna att göra, där bör staten avyttra aktierna.

– Staten ska inte vara en stor dominerande aktör på mediamarknaden.

Även Sverigedemokraterna anser att regeringen skyndsamt nu bör se över statens ägande i Telia.

– Nu forceras allt i och med att affären blir godkänd och man står inför faktum, säger Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraternas talesperson i frågor om statligt ägande.

Bäckström Johansson kommer i veckan kalla näringsminister Ibrahim Baylan (S) till näringsutskottet, så att ministern kan redogöra för hur regeringen ser på frågan och processen framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer