Foto: SVT

Svantesson: Viktigt att flyktingar snabbt kan bli självförsörjande

Publicerad

Moderaterna måste bli bättre på att ge svar på frågor om hur flyktingar ska integreras i det svenska samhället. Det säger partiets migrationspolitiske talesperson Elisabeth Svantesson i kvällens Aktuellt. – Om många av de här människorna snabbare kommer i jobb är de ju också med och bidrar, säger Svantesson

I en enkät utförd av SVT svarade mer än hälften av de svarande moderata kommunpolitikerna att Sverige bör ta emot färre flyktingar. I kvällens Aktuellt svarade partiets migrationspolitiske talesperson Elisabeth Svantesson att partiet inte vill minska invandringen, men att integrationsfråga måste diskuteras vidare.

– Vi landande i en eftervalsanalys där man slog fast att man gav för dåliga svar i integrationsfrågor, jag tror att det avspeglar sig här. Många kommunala företrädare vill se mer konkreta lösningar för att möjliggöra att människor kommer in i det svenska samhället.

”Kommer de i jobb är de med och bidrar”

Svantesson lyfte upp kriget i Syrien som bakgrund till dagens stora flyktingstömmar. Sverige enligt Moderaternas partilinje fortsatt ska vara ett generöst mottagande land för dessa människor som flyr från krig och konflikt.

– Jag är helt säker på att vi kan ge människor skydd, men vi måste utveckla vår integrationspolitik. Om många av de här människorna snabbare kommer i jobb är de ju också med och bidrar till det svenska samhället. Det glöms lätt bort i debatten.

Inget svar om anhöriginvandring

Moderaterna har tidigare diskuterat förändring av reglerna för anhöriginvandring. Svantesson vill i Aktuellt inte svara på var partiet landar i den frågan inför det stundande nyvalet.

– Ett av många förslag vi diskuterar. Det handlar om att sätta integrationen i fokus, arbetslinjen i hela kedjan. Väldigt många av de som kommer är i arbetsför ålder och har utbildning och arbetserfarenhet med sig och kan vara med och bidra. Då måste vi ta den frågan på allvar, hur kan fler bli självförsörjande snabbare? säger Svantesson.

”Ojämn fördelning”

En gräns för mottagna flyktingar är ingenting Moderaterna förespråkar. Om vissa kommuner är överbelastade beror det på ojämlikhet fördelning i landet, menar Svantesson.

– En del i detta är att fler kommuner i Sverige måste ta ett större ansvar. Vi har en ojämn fördelning i dag och det behöver vi förändra, säger Svantesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderatenkäten

Mer i ämnet