Många poliser vittnar om akut resursbrist. Antalet poliser per 100 000 invånare är nu det lägsta på tio år. Foto: TT

Så ser polisbristen ut: Lägsta polistätheten på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Poliser, eller snarare bristen på dem, har hamnat i fokus inför valet. Men hur ser det egentligen ut? SVT Nyheter listar några fakta om läget för polisen.

Byter jobb

Missnöje med löneutvecklingen, arbetsvillkoren och organisationen. Faktorer som bidragit till att tusentals poliser lämnat kåren.

Val 2018 – #dinröst

Under 2017 ökade visserligen antalet civilanställda inom myndigheten jämfört med året innan. Men antalet poliser minskade med 284 sedan årets början, trots viss återrekrytering av polis som tidigare slutat. 905 poliser slutade 2017, då antalet poliser var cirka 19 700. Och det handlade i första hand inte om pensionsavgångar – mer än hälften av de som slutade gjorde det av andra skäl än pension.

Lägst polistäthet på tio år

Sedan 2010 har antalet poliser i förhållande till befolkningens storlek minskat. Enligt statistik från SCB och Polismyndighetens årsredovisning fanns det förra året 195 poliser per 100 000 invånare – det är den lägsta polistätheten på tio år.

En effekt blir att de poliser som är kvar i tjänst tvingas jobba mer och mer övertid, inte minst de som är ute i blåljustjänst på gator och torg. Övertiden tär dessutom på resurserna – kostnaden uppgick förra året till 636 miljoner kronor, en ökning med närmare 30 procent från 2014.

Tomt i skolbänken

De flesta politiska partierna, från vänster till höger, har lyssnat till opinionen och lagt fram förslag för att stärka polisen och dess arbete. Frågan är hur man ska få tag i alla dessa nya poliser? När antagningen till landets polisutbildningar var klar inför vårterminen stod 176 av de 800 utbildningsplatserna tomma.

Närmare var femte polisstudent saknas alltså, kan man inte locka tillbaka några av de som sagt upp sig kan det ta tid att fylla på de glesnande leden.

Så vad vill politikerna göra?

Den rödgröna regeringens senaste förslag till vårbudget innehåller ett extra tillskott till polisen på 200 miljoner kronor till bland annat skyddsvästar, hjälmar och utrustning till nationella bombskyddet. Totalt har regeringen beslutat om polissatsningar på sammanlagt 7,3 miljarder kronor fram till 2020, dessutom ett löfte om 10 000 fler poliser till 2024.

Även Moderaterna har utlovat en extra satsning på 5,6 miljarder till polisen under nästa mandatperiod, om man får bilda regering. Dessutom lovar partiet, precis som de rödgröna, 10 000 fler poliser till år 2024, bland annat ge blivande poliser lön under utbildningen.

Liberalernas ekonomiska vårmotion innehåller ett löfte om 5 000 nya poliser till 2025 medan Sverigedemokraterna i sin senaste skuggbudget  utlovar 7 000 nya poliser redan till 2022. SD vill också se ett lönelyft för polisanställda på 6 000 kronor i månaden. Totalt vill partiet göra en extrasatsning på 7,5 miljarder kronor de närmaste två åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet